• Taraški vinogradi u dobrom stanju, vinogradari se nadaju berićetnoj berbi

  Taraški vinogradi su u dobrom stanju i ako do kraja ovog meseca ne bude većih vremenskih neprilika, vinogradari i vinari se nadaju, konačno, dobroj berbi.   – Junske kiše, visoke temeprature preko dana a dosta niže noću, dobro su tlo za plamenjaču i pepelnicu. Međutim, vinogradari znaju šta treba da rade i zaraza je na […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Taraški vinogradi u dobrom stanju, vinogradari se nadaju berićetnoj berbi

  Taraški vinogradi su u dobrom stanju i ako do kraja ovog meseca ne bude većih vremenskih neprilika, vinogradari i vinari se nadaju, konačno, dobroj berbi.

   

  – Junske kiše, visoke temeprature preko dana a dosta niže noću, dobro su tlo za plamenjaču i pepelnicu. Međutim, vinogradari znaju šta treba da rade i zaraza je na vreme sprečena – kaže za portal zrenjaninski.com Saša Tolmač, predsednik udruženja vinogradara i vinara „Taraški vinogradi“ iz Taraša.

   

  Pročitajte još: Muke naših poljoprivrednika koji imaju njive u susednoj Rumuniji

   

  Taraški pesak idealan je za vinograde, posebno za uzgoj belih sorti grožđa. Nije čudo da u Tarašu ima oko 15 hektara pod vinogradima. Od toga je polovina u posedu članova taraškog udruženja.

   

  – Članovi našeg udruženja su iz Taraša, ali i iz Elemira, Zrenjanina… Važno je da imaju vinograde u našem ataru – ističe Tolmač.

   

  taraški vinogradi

   

  U vinogradima su zastupljene gotovo sve sorte grožđa. Od autohtone slankamenke, hamburga, svih vrsta rizlinga, a u poslednje vreme, u mlađim vinogradima, ima i savremenih sorti, kabernea, merloa…

   

  – U pitanju su špalirski vinogradi, i to visoki špaliri, od 1,60 do 1,80 metara. Obrađuju se na savremen način i primenjuju se sve najsavremenije agrotehničke mere. Najveći deo roda završi u vinu. Samo manji deo ostavljamo za konzumaciju, tek za domaćinstvo i familiju. Nekada se veći deo roda trošio kao stono grožđe, a danas sve manje Tarašana nosi grožđe na pijacu – dodaje Saša Tolmač.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Poljoprivreda