• Sonja Mihajlov ima farmu krava u Elemiru: Svakog dana isporučuje mleko ekstra kvaliteta

  Sonja Mihajlov je vlasnica farme krava u Elemiru i pune 22 godine ona i njen suprug bave se mlečnim govedarstvom. Trenutno u štali imaju tridesetak grla, 18 je krava na muži, a ostalo su junice i telad.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Sonja Mihajlov ima farmu krava u Elemiru: Svakog dana isporučuje mleko ekstra kvaliteta
  Foto: Privatna arhiva

   

  – Moj suprug je oduvek voleo krave i dok je bio zaposlen, proizvodnja mleka nam je bila dodatni prihod. U jednom momentu smo odlučili da registrujemo gazdinstvo i nekako je bilo logično da njegov nosilac budem ja. U međuvremenu je i suprug prestao da radi, tako da smo sada oboje posvećeni mlečnom govedarstvu – priča za portal zrenjaninski.com Sonja Mihajlov.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Moćne bobice: Dušanka i Mladen Đaković proizvode crnu ribizlu, voćku koja leči

   

  Kaže da se 22 godine bave isključivo proizvodnjom mleka, a isporučuju ga beogradskom „Imleku“. Saradnjom su prezadovoljni i, zahvaljući tome, uspevaju pristojno da žive od svog rada.

   

  – Krave su nam u štali, ne idu na pašnjak. Smatramo da u štali možemo da im obezbedimo dovoljne količine hrane a pre svega vode, kako bi mleko bilo ekstra kvaliteta, kakvo se od nas traži i kakvo isporučujemo – dodaje Sonja.

   

  Radni dan u porodici Mihajlov počinje u 4 sata ujutru, a završava se posle 20 časova.

   

  – Ujutru od 4 do 8 – 8.30 časova čistimo štalu i muzemo krave. Kad to završimo, sledi pauza, ali samo u štali, do 15 sati, pa onda sve ispočetka. I tako 365 dana u godini. Nema ni odmora ni praznika. Ali, mi to volimo i ne žalimo se – ističe Sonja.

   

  Dodatnu radnu snagu nemoguće naći

   

  Mihajlovi ne planiraju da povećaju broj muznih krava jer, kako kažu, za to bi im bila potrebna dodatna radna snaga, koju je danas nemoguće naći.

   

  – Našli smo našu meru. Dnevno predamo 400 litara mleka ekstra kvaliteta i jako smo zadovoljni saradnjom sa „Imlekom“. To nam omogućava pristojan i normalan život – ističe naša sagovornica.

   

  Mihajlovi ne proizvode sir niti mlečne proizvode, a izvesnu količinu mleka prodaju mušterijama u selu.

   

  – Imamo stalne mušterije koje su prezadovoljne našim mlekom. Kažu da može da stoji u frižideru i nedelju dana, a da se ne pokvari, što je znak koliko je kvalitetno. Veću potražnju smo imali samo kad je bila nestašica mleka – napominje Sonja.

   

  Farma Mihajlov našla se i na platformi „Mlekomap“ koja postoji od ove godine.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  – Izgleda da mi još nismo spremni za ovakav vid prodaje i kupovine. Javila nam se jedna Beograđanka koja nas je našla na „Mlekomapi“, a bila je u blizini, pa je od nas kupila mleko. I što je još zanimljivije, našla nas je jedna komšinica iz Elemira, koja nije ni znala da prodajemo mleko. Bez obzira, mislim da je platforma na kojoj bi se našli mali proizvođači odlična ideja, kao što mislim i da su mlekomati odlična ideja. Samo je kod nas potrebno više vremena da zažive – zaključuje Sonja Mihajlov.

   

  Velika akcija poljoprivredne inspekcije: Na 1.703 parcele utvrđene nepravilnosti

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Poljoprivreda