• Zakazano suđenje zbog Linglonga: Proces protiv Pokrajinskog sekretarijata i Grada Zrenjanina

  Upravni sud Srbije zakazao je za 24. april ročište povodom tužbe Građanskog preokreta protiv Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Zakazano suđenje zbog Linglonga: Proces protiv Pokrajinskog sekretarijata i Grada Zrenjanina
  Foto: zrenjaninski.com

   

  Tužbom se zahteva poništenje saglasnosti tog pokrajinskog organa na parcijalnu studiju uticaja na životnu sredinu kineske fabrike automobilskih guma Linglong kod Zrenjanina, naveo je Građanski preokret u današnjem saopštenju za javnost.

   

  Tužba je podneta 2020. godine i njome se ističe potreba da Linglong uradi jedinstvenu, integrisanu studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, a ne više parcijalnih iz kojih se ne vidi ukupan uticaj na prirodu i zdravlje ljudi. U tužbi su navedene i povrede zakonom propisanog postupka među kojima je najznačajnija izostanak javne rasprave.

   

  Istog dana, pred istim sudom, biće održano i ročište po tužbi Građanskog preokreta protiv Grada Zrenjanina, zbog date saglasnosti na drugu ekološku studiju Linglonga.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Kineska gumara Linglong planira da gradi objekat za skladištenje neopasnog otpada

   

  „Ovakvo postupanje Linglonga predstavlja poznatu kinesku „salami slicing tactic“, odnosno taktiku „rezanja salame“ koja se sastoji u tome da se jedinstveni projekat veštački iseče na više sitnih delova u cilju zaobilaženja prikaza njegovog sveobuhvatnog uticaja, koji je štetan i zakonom nedozvoljen“, tvrdi Građanski preokret.

   

  Građanski preokret smatra da Upravni sud, postupajući po zakonu, mora uvažiti obe tužbe, odnosno da ne sme da ozakoni ovakvu taktiku, usmerenu na zaobilaženje propisa.

   

  PROČITAJTE JOŠ: FOTO: Stanarima je rupa na kolovozu preko glave, pred ulazom im je kopao ko je stigao

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 2

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad