• Bebi frendli program aktuelan u Opštoj bolnici Zrenjanin

  Svetska nedelja dojenja obeležava se tokom prve sedmice avgusta u više od 170 zemalja sveta, ove godine pod sloganom „Dojenje – temelj života“. Tim povodom, dr Svjetlana Ždrale, šef Odseka neonatologije Opšte bolnice Zrenjanin, govorila je o značaju dojenja za bebe i majke, i kvalitetu majčinog mleka.   Dr Ždrale je naglasila da je majčino […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Bebi frendli program aktuelan u Opštoj bolnici Zrenjanin

  Svetska nedelja dojenja obeležava se tokom prve sedmice avgusta u više od 170 zemalja sveta, ove godine pod sloganom „Dojenje – temelj života“. Tim povodom, dr Svjetlana Ždrale, šef Odseka neonatologije Opšte bolnice Zrenjanin, govorila je o značaju dojenja za bebe i majke, i kvalitetu majčinog mleka.

   

  Dr Ždrale je naglasila da je majčino mleko jedina idealna hrana za odojčad. Sadrži sve hranljive materije, a s vremenom menja sastav prilagođavajući se rastu bebe. Ono bebi predstavlja kompletan obrok, stvara osećaj sitosti i lako se vari. Deca koja su dojena retko su sklona gojaznosti i pothranjenosti, imaju bolji imunitet, mnogo ređe imaju pojavu alergija, upalu srednjeg uha… Smatra se i da dojenje pomaže da se maksimalno ispolji intelektualni potencijal bebe.

   

  Može se desiti da beba ne napreduje adekvatno u prvim danima i mesecima života, a onda treba poraditi na tehnici dojenja. U nekim slučajevima je potrebno ponuditi odgovarajuću dohranu, ali to se uvek radi nakon podoja, kako bi beba maksimalno iskoristila majčino mleko. Stalnim stavljanjem bebe na dojku, mleka će biti sve više, a potreba za dohranom sve manja.

   

  Od dojenja prednosti imaju i majke. Posle porođaja se bolje uspostavlja hormonalni status, majke lakše vraćaju telesnu masu na prvobitnu. Smatra se da dojenje ima određeni protektivni efekat prema karcinomu dojke i drugim oblicima malignih oboljenja. Osim toga, dojenjem se između majke i bebe uspostavlja poseban emotivni odnos i bliskost.

   

  U Opštoj bolnici Zrenjanin aktuelan je, inače, bebi frendli program. Beba se po porođaju stavlja majci na dojku, a svaka majka se pre odlaska kući obuči kako da doji. Majčino mleko ima sve potrebne kvalitete baš za bebu te majke, tako da je zabluda da je neko mleko slabo.

   

  Dr Ždrale je najavila i veće aktivnosti povodom Nacionalne nedelje dojenja, koja se obeležava prve nedelje oktobra.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo