• Vila slikara Jožefa Varkonjija pre pet godina utvrđena za spomenik kulture

  Odlukom Vlade Republike Srbije, vila slikara Jožefa Varkonjija u Zrenjaninu pre pet godina je utvrđena za spomenik kulture.   Kako je navedeno u obrazloženju, ova vila, koja se nalazi na adresi Kej 2. oktobra 27 i koja je u privatnoj svojini, jedna je od najznačajnijih građevina van najuže zone starog jezgra Zrenjanina.   PROČITAJTE JOŠ: […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Vila slikara Jožefa Varkonjija pre pet godina utvrđena za spomenik kulture

  Odlukom Vlade Republike Srbije, vila slikara Jožefa Varkonjija u Zrenjaninu pre pet godina je utvrđena za spomenik kulture.

   

  Kako je navedeno u obrazloženju, ova vila, koja se nalazi na adresi Kej 2. oktobra 27 i koja je u privatnoj svojini, jedna je od najznačajnijih građevina van najuže zone starog jezgra Zrenjanina.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Građani se žale: Očajno javno osvetljenje u nekim delovima grada i okolnih sela

   

  Slikar impresionista Jožef Varkonji je koristio svoju vilu za stanovanje, ali je u letnjim mesecima njene prostorije pretvarao u slikarski atelje, okupljajući oko sebe umetnike iz cele južne Ugarske. Sagrađena je 1910. godine na prostranoj i parkovski uređenoj parceli, duboko uvučena i udaljena od ulične regulacije, a u blizini nekadašnjeg meandra reke Begej.

   

  „Harmonično zdanje, skladnih proporcija, uspelo je ostvarenje talentovanog Matiasa Štifela, lokalnog projektanta i građevinskog majstora. Prizemna građevina, pravougaone osnove sa mansardom u kojoj je bio umetnikov atelje, sagrađena je u stilu secesije. Fasada je komponovana simetrično, a obrađena jednostavno, sa prostranim lučnim otvorima u prizemlju i na mansardi“, navedeno je u odluci Vlade Srbije.

   

  Dodaje se da je ovaj spomenik kulture značajan kako zbog arhitektonsko-stilskih vrednosti, kao izuzetno ostvarenje secesije u Vojvodini, tako i zbog kulturno-istorijskih vrednosti, kao mesto okupljanja i stvaranja grupe poznatih slikara.

   

  Jožef Varkonji jedan od osnivača „velikobečkerečkih impresionista“

   

  Jožef Varkonji je rođen u Sečnju 1879. a preminuo je u Petrovgradu, 2. oktobra 1938. godine. Kao stipendista Torontalske županije studirao je na Crtačkoj školi u Budimpešti. Po povratku u Banat, zaposlio se kao županijski činovnik u Velikom Bečkereku i priključio grupi torontalskih slikara. Bio je jedan od osnivača „velikobečkerečkih impresionista“.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Pokušao je da realizuje ideju o osnivanju umetničke kolonije u gradu, okupivši 1931. godine nekoliko slikara sa prostora Vojvodine u svojoj kući na obali Begeja. Radio je slike u akvarelu i ulju, a najviše je slikao pejzaže.

   

  Broj ekonomski neaktivnog stanovništva u Zrenjaninu daleko nadmašuje broj aktivnog

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad