• Obnovljen spomenik Žarku Zrenjaninu: Vraćen mu originalni izgled iz 1952. godine

  Nedavno su završeni radovi na čišćenju, konzervaciji i restauraciji spomenika narodnom heroju Žarku Zrenjaninu u Zrenjaninu, čime mu je vraćen originalni izgled iz 1952. godine, kada je i otkriven.   Sredstva za ove namene, u iznosu od 650.000 dinara, obezbedilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.   PROČITAJTE JOŠ: Nova godina, nova […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Obnovljen spomenik Žarku Zrenjaninu: Vraćen mu originalni izgled iz 1952. godine

  Nedavno su završeni radovi na čišćenju, konzervaciji i restauraciji spomenika narodnom heroju Žarku Zrenjaninu u Zrenjaninu, čime mu je vraćen originalni izgled iz 1952. godine, kada je i otkriven.

   

  Sredstva za ove namene, u iznosu od 650.000 dinara, obezbedilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Nova godina, nova računica: Zrenjaninci će u 2024. plaćati veći porez na imovinu

   

  Arhitekta – konzervator Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin Dragana Šijak izjavila je da ovo ministarstvo već dve decenije finansira obnovu spomenika. Dodala je i da se u kontinuitetu obnavljaju ugroženi spomenici iz Drugog svetskog rata na teritoriji grada Zrenjanina.

   

  – Autor spomenika Žarku Zrenjaninu, vajar Rade Stanković, bio je učenik čuvenog Ivana Meštrovića. Ovaj spomenik je primer Meštrovićeve takozvane „italijanske škole“ – objasnila je Šijak.

   

  Zbog pozicije koju spomenik ima, bronzana patina tokom vremena nije uspela da se formira u jednom sloju, pa su konzervatori hemijskim putem prvo uklonili sve slojeve patine, ponovo naneli zaštitu i na taj način vratili prvobitni izgled spomeniku. Očišćen je i obnovljen postament i uklonjeni su grafiti sa kamenog zida iza spomenika.

   

  spomenik žarku zrenjaninu
  Foto: zrenjaninski.com

   

  Spomenik Žarku Zrenjaninu otkrio je tadašnji predsednik Federativne Narodne Republike Jugoslavije Josip Broz Tito 11. maja 1952. godine. Spomenik se nalazio na Trgu slobode sve do 1964. kada je, zbog rekonstrukcije trga, premešten na lokaciju na kojoj se i sada nalazi – ispred zgrade nekadašnjih društveno-političkih organizacija, poznatoj kao „Komitet“. Visok je tri metra i postavljen je na 60 centimetara visokom postamentu.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Kod spomenika Žarku Zrenjaninu održavaju se ceremonije obeležavanja Dana pobede, 9. maja, i Dana oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu, 2. oktobra.

   

  Vodič za zdravu i sjajnu kosu: Put ka obnovljenoj kosi

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad