• Pri kraju izrada dokumentacije za novi železnički „Tomaševački most“ preko Tamiša

  Uskoro se očekuje završetak projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju novog železničkog mosta preko Tamiša, između Orlovata i Tomaševca, objavila je „Infrastruktura železnice Srbije“. U skladu sa tim, ovo preduzeće planira da do kraja godine raspiše javnu nabavku za radove na gradnji mosta.   Istovremeno, prema nalogu ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića, Javno preduzeće „Putevi […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Pri kraju izrada dokumentacije za novi železnički „Tomaševački most“ preko Tamiša

  Uskoro se očekuje završetak projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju novog železničkog mosta preko Tamiša, između Orlovata i Tomaševca, objavila je „Infrastruktura železnice Srbije“. U skladu sa tim, ovo preduzeće planira da do kraja godine raspiše javnu nabavku za radove na gradnji mosta.

   

  Istovremeno, prema nalogu ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića, Javno preduzeće „Putevi Srbije“ završava projektovanje novog drumskog mosta i počinje izgradnju obilaznice oko Orlovata sa korišćenjem ustava za prelaz automobila.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Vlada Srbije usvojila uredbu: Novi auto-putevi kao državni putevi prvog A reda

   

  „To znači da će, kako je to u medijima nedavno najavio i ministar Goran Vesić, u narednom periodu preko Tamiša kod Orlovata postojati dva mosta – železnički i drumski“, navode u „Infrastrukturi železnice Srbije“.

   

  „Tomaševački most“ preko Tamiša izgrađen je kao železnički pre više od 140 godina. Nalazi se na pruzi Pančevo Glavna – Zrenjanin – Kikinda – državna granica (Žombolj). Pruga je neelektrificirana i jednokolosečna.

   

  Godinama unazad na mostu se, pored železničkog, odvijao i drumski saobraćaj. To je dovodilo do problema jer, kada su prolazili vozovi, nije bio moguć drumski saobraćaj.

   

  Prema do sada urađenim elaboratima, postojeći most nije više za upotrebu u pogledu odvijanja drumskog saobraćaja.

   

  Preko mosta će biti obezbeđena brzina vozova do 100 kilometara na čas

   

  „Republika Srbija i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u ovoj godini su po prvi put obezbedili sredstva za most u Tomaševcu, u iznosu od 1,347 milijardi dinara, za potrebe realizacije ovog projekta. „Infrastruktura železnica Srbije“ je pokrenula postupak gradnje novog mosta, u njegovoj neposrednoj blizini, raspisujući javnu nabavku za tender za izradu idejnog projekta. Ovaj tender sadrži i izradu studije opravdanosti, kao i studije o proceni uticaja na životnu sredinu. U toku su završne aktivnosti na izradi projektno-tehničke dokumentacije“, navode u pomenutom preduzeću.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Zadatak autora idejnog projekta mosta preko Tamiša bio je da obezbedi ekonomično konstruktivno rešenje koje je u skladu sa najvišim postojećim standardima, propisima i uslovima železničkog saobraćaja.

   

  Kada novi „Tomaševački most“ bude izgrađen, preko mosta će biti obezbeđena brzina vozova do 100 kilometara na čas.

   

  Most na Tamišu zaslužuje da bude proglašen za spomenik tehničke kulture

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  1. Nagradno pitanje je koliko tona ima ovaj most, pošta je kolo gvoždja . Da li će ići na sitno ili neka firma će dobiti na tender, da sve to uradi po zakonu.Ja sam da most ostane, kao spomenik kulture i da se sopsobi za pešake.

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat