• Most na Tamišu zaslužuje da bude proglašen za spomenik tehničke kulture

  Drumsko-železnički most na Tamišu, kod Tomaševca, zbog lošeg stanja zabranjen je za drumski saobraćaj. Zbog te zabrane, meštani Tomaševca i Orlovata, dva sela koja ovaj most spaja i koji im je najkraća veza, protestuju i traže hitno rešavanje problema.   Istovremeno, teku pripreme za izgradnju dva nova mosta, jednog namenjenog za drumski a drugog za […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Most na Tamišu zaslužuje da bude proglašen za spomenik tehničke kulture

  Drumsko-železnički most na Tamišu, kod Tomaševca, zbog lošeg stanja zabranjen je za drumski saobraćaj. Zbog te zabrane, meštani Tomaševca i Orlovata, dva sela koja ovaj most spaja i koji im je najkraća veza, protestuju i traže hitno rešavanje problema.

   

  Istovremeno, teku pripreme za izgradnju dva nova mosta, jednog namenjenog za drumski a drugog za železnički saobraćaj. Kada će početi i kada će biti završena njihova gradnja, ne zna se, ali se zna da bi, kada novi mostovi budu u funkciji, stari trebalo da završi u starom gvožđu.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Otvoren konkurs za posao: Traže se vozači C i E kategorije

   

  – Most na Tamišu kod Tomaševca trenutno je najstariji železnički most u Srbiji i datira iz približno 1880. godine. Smatram da bi rušenje mosta i prodaja u staro gvožđe bio veliki greh. Ovaj, ali i još nekoliko mostova u Srbiji, zaslužuju da budu proglašeni za spomenik tehničke kulture – priča za portal zrenjaninski.com Siniša Mihajlović, građevinski inženjer u penziji, koji je svoj profesionalni vek proveo u Saobraćajnom institutu CIP, na poslovima projektovanja, izgradnje, sanacije i održavanja čeličnih mostova.

   

  Kako kaže, most kod Tomaševca, u redovnom i vanrednom nadzoru, posetio je nebrojeno puta. Most je, dodaje, u lošem stanju i trebalo je mnogo ranije da se razmišlja i radi na novim mostovima, koji bi razdvojili drumski i železnički saobraćaj. No, kada oni budu u funkciji, ovaj stari nikako ne bi smeo da završi u starom gvožđu.

   

  – Ovo je most za razglednicu. Ima svoju dugu istoriju, svoju inženjersku i konstruktersku vrednost, svoje estetske vrednosti. I veliki turistički potencijal. Mogao bi, uz minimalna ulaganja, biti pešački i biciklistički most. Ovaj deo Banata ima veliki turistički potencijal. Tu je Orlovat sa Urošem Predićem, Carska bara, Ečka… U svetu su sada jako moderne biciklističke i pešačke ture i verujem da bi ovaj most bio posebna turistička atrakcija – smatra Mihajlović.

   

  Idealan i za snimanje filmova

   

  Most koji je star 140 godina idealan je i za filmadžije. Već je na njemu snimano nekoliko filmova i serija.

   

  Kako bi most, kao kapitalni objekat, bio sačuvan i proglašen za spomenik tehničke kulture, morao bi da postane vlasništvo grada. Zato je Mihajlović poslao gradonačelniku Zrenjanina mejl sa inicijativom da grad zatraži od „Infrastrukture železnice Srbije“ da posle izgradnje novih mostova, vlasništvo nad starim prenese na grad Zrenjanin.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Kompanija „Eko gradnja“ iz Zrenjanina objavila dva oglasa za posao

   

  – Grad bi trebalo da postane vlasnik mosta i da pokrene inicijativu kod nadležnih državnih institucija da se stavi pod zaštitu kao spomenik tehničke kulture. Uz minimalna ulaganja, most bi mogao da postane turistička atrakcija. U svakom slučaju, zaslužuje da preživi i nas, kada je već preživeo prethodnih skoro vek i po – ističe Mihajlović.

   

  Sličnu inicijativu Mihajlović je podneo i za železničke mostove na Savi u Šapcu i kod Ljubičeva.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  – Obišao sam Srbiju uzduž i popreko. Ovi mostovi su stvarno nešto posebno. Smatram da je važno da ih sačuvamo ali za to treba da se pobrinu gradovi i lokalne vlasti. Železnica ima svoju logiku kao i putarska preduzeća. Ne bismo smeli da dozvolimo da nam inženjerska istorija završi u otpadu. Ako smo ukinuli banatske pruge, neka makar most u Tomaševcu ostane kao svetionik u sećanju na prošla vremena – zaključuje Siniša Mihajlović, uz nadu da će most na Tamišu biti sačuvan.

   

  https://www.zrenjaninski.com/region/biciklisticka-staza-duzine-221-kilometar-prolazi-kroz-novi-becej-zrenjanin-perlez/

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat