• POLJOČUVARI U BORBI PROTIV NELEGALNE SEČE DRVEĆA (FOTO)

  ZRENJANIN – Poljočuvari u Zrenjaninu ovih ledenih dana ima imaju pune ruke posla, u Orlovatu je juče oduzeto vozilo sa natovarenih 15 metara kubnih drveta, a odmah potom zaplenjeno je nekoliko kubika isečenih drva u Belom Blatu. O svim krađama drveta, kada je u pitanju više od kubika, zrenjaninski poljočuvari odmah obaveštavaju Policijsku upravu Zrenjanin, […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  POLJOČUVARI U BORBI PROTIV NELEGALNE SEČE DRVEĆA (FOTO)

  ZRENJANIN – Poljočuvari u Zrenjaninu ovih ledenih dana ima imaju pune ruke posla, u Orlovatu je juče oduzeto vozilo sa natovarenih 15 metara kubnih drveta, a odmah potom zaplenjeno je nekoliko kubika isečenih drva u Belom Blatu.

  O svim krađama drveta, kada je u pitanju više od kubika, zrenjaninski poljočuvari odmah obaveštavaju Policijsku upravu Zrenjanin, na teren izlazi patrola i preuzima slučaj u svoju nadležnost. Tako je bilo i ovoga puta, drva su zaplenjena a počinioci će biti procesuirani.

  – Naša poljočuvarska služba jedna je od najefikasnijih u Srbiji, činjenice to potvrđuju. Mi imamo samo u prošloj godini podnetih 428 prekršajnih prijava i 26 krivičnih prijava, za razne prekršaje i krivična dela. Sada nam je aktuelna borba protiv onih koji nelegalno seku drva za ogrev a ove godine prava je najezda prekršilaca – kaže koordinator poljočuvarske službe Grada Zrenjanina Branislav Lazić, čiji radnici, njih 35, su na terenu uprkos izuzetno niskim temperaturama.

  – Ništa ne može da nas zaustavi u izvršavanju zadataka. Ovih dana je samo Goran Ulemek zbog šumske krađe oduzeo četiri motorne testere i podneo četiri prijave, a na teren je išao na biciklu na minus 15 stepeni. Sprečili smo i osujetili niz krađa i sačuvali vrednu imovinu, ali predaha nema, naši poljočuvari su spremni i u pripravnosti bukvalno svih 24 sata – govori Lazić.

  On ističe i odličnu saradnju sa Policijskom upravom, kao i gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem.

  – U prošloj godini rešili smo veliki broj krađa kukuruza u Elemiru, Tarašu, Melencima, a samo jedna od tih šteta procenjena je na 600.000 dinara. U ataru Farkaždina oduzeli smo tri tone ukradenog suncokreta, na raznim lokacijama sprečili smo krađe luka, krompira, bostana, grožđa… Intervenisali smo zbog 56 paljevina strnjišta i kukurozovine, gde je samo na jednoj lokaciji načinjena šteta od 120.000 dinara. Čak smo razotkrili i policiji prijavili lice iz Aradca, koje se lažno predstavljalo i zloupotrebljavalo policijsku značku – nabraja Lazić samo deo aktivnosti svoje službe.

  Ažurnost zrenjaninskih poljočuvara ima i negativne posledice, jer su često izloženi pretnjama pa čak i napadima.

  – Ima pretnji i to ozbiljnih, i njima i njihovim porodicama, pa dvojici poljočuvara deca nekoliko dana nisu smela da idu u školu. Osim toga u poljskoj i šumskoj krađi pojavljuju se velike grupe počinilaca, kojima nije strano da povedu i decu, i isture ih kao štit. Agresivni su i opasni, pa je tako poljočuvaru u Knićaninu, Milenku Trnjanku, slomljena ruka – kaže Lazić.

  On očekuje da će služba, koja raspolaže sa pet vozila, biti još efikasnija nakon što svi radnici dobiju uniforme, nove fotoaparate i baterijske lampe. Nova oprema je bitna jer ima najava da će se u atarima oko Zrenjanina pojaviti naoružani nomadi iz Bosne, sa stadima od hiljadu i više ovaca, što će biti novi izazov za zrenjaninske poljočuvare.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat