• Paviljoni u Banji „Rusanda“ da budu proglašeni za kulturno dobro

  Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin pokrenuo je postupak utvrđivanja nepokretnog kulturnog dobra – prostorno kulturno-istorijske celine „Banja Rusanda“ u Melencima. Ova celina obuhvata pet paviljona i stari kiosk, kao i prostor na kojima se nalaze ti objekti.   Bez obzira što danas većinom nisu arhitektonski svedoci vremena u kom su nastali, paviljoni se nalaze […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Paviljoni u Banji „Rusanda“ da budu proglašeni za kulturno dobro

  Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin pokrenuo je postupak utvrđivanja nepokretnog kulturnog dobra – prostorno kulturno-istorijske celine „Banja Rusanda“ u Melencima. Ova celina obuhvata pet paviljona i stari kiosk, kao i prostor na kojima se nalaze ti objekti.

   

  Bez obzira što danas većinom nisu arhitektonski svedoci vremena u kom su nastali, paviljoni se nalaze pod prethodnom zaštitom jer je moguće obnoviti njihov originalni izgled. Uz njih, pod zaštitom je i stari kiosk u parku, koji je podignut u međuratnom periodu.

   

  PROČITAJTE JOŠ: City shop obogatio ponudu: Očaravajući srebrni nakit na dobro poznatom mestu! (Foto)

   

  Istoričarka umetnosti Vesna Karavida, iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, objašnjava da je prvi pavilјon podignut kada je Ana Klajić zaveštala 20.000 forinti za „izgradnju banje na Rusandi“, u spomen na svoje pokojne sinove i supruga Josifa. Usledila je ubrzo izgradnja sledećeg pavilјona, po ugledu na prvi, pa zatim i trećeg sa blatnim kupatilima.

   

  – Četvrti pavilјon iz tog vremena je porušen i danas postoje samo temelјi. Između dva svetska rata podignuta je kuhinja sa restoranom (pavilјon VI), a 1932. godine i pavilјon V, opet sredstvima dobrotvora, ovog puta Dušana i Anke Cvejanov iz Velikog Bečkereka. Radi se o jednom od prvih modernih objekata na našem području sa ravnim krovom i krovnom terasom – ističe Karavida.

   

  Stari kiosk je sagrađen između dva svetska rata i nije izgubio svoj prvobitni izgled.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  – Kiosk svojim oblikovnim vrednostima i materijalizacijom prati glavne arhitektonske tokove svog vremena. U stilskom pogledu, svrstavamo ga u art-deko sa elementima moderne – navodi Vesna Karavida.

   

  https://www.zrenjaninski.com/drustvo/od-tramboline-za-skakanje-do-konja-sa-zdrebetom-sta-sve-plene-javni-izvrsitelji/

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat