• Od tramboline za skakanje do konja sa ždrebetom: Šta sve plene javni izvršitelji

  Za jedne produžena ruka sudova koji u skladu sa zakonom sprovode sudske odluke, za druge moćnici kojima asistiraju pripadnici policije i privatnog obezbeđenja i od kojih zavisi ko će završiti na ulici, javni izvršitelji i danas, dvanaest godina nakon što su uvedeni kao „lek za efikasniju naplatu dugova građana i rasterećenje sudova u Srbiji“, izazivaju […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Od tramboline za skakanje do konja sa ždrebetom: Šta sve plene javni izvršitelji

  Za jedne produžena ruka sudova koji u skladu sa zakonom sprovode sudske odluke, za druge moćnici kojima asistiraju pripadnici policije i privatnog obezbeđenja i od kojih zavisi ko će završiti na ulici, javni izvršitelji i danas, dvanaest godina nakon što su uvedeni kao „lek za efikasniju naplatu dugova građana i rasterećenje sudova u Srbiji“, izazivaju brojne kontroverze.

   

  Dok izvršitelji tvrde da je njihova loša reputacija rezultat „medijske hajke“, aktivisti za zaštitu prava na dom i pojedine kontrolne institucije ukazuju na to da im je zakon dao prevelika ovlašćenja i da najveću štetu imaju dužnici. I to oni najugroženiji.

   

  PROČITAJTE JOŠ: City shop obogatio ponudu: Očaravajući srebrni nakit na dobro poznatom mestu! (Foto)

   

  Kako navode u Komori javnih izvršitelja, javni izvršitelj je diplomirani pravnik, imenovan od strane ministra pravde da sprovodi javna ovlašćenja koja su mu poverena zakonom. Svoje usluge obavlja na zakonit, nezavisan, efikasan i transparentan način, uspostavljanjem finansijske discipline i vladavine prava. Imenovanje javnih izvršitelja i nadzor nad njihovim radom sprovodi nadležno Ministarstvo pravde. Svaki javni izvršitelj je imenovan za teritoriju jednog Višeg i Privrednog suda.

   

  Među povericima banke, firme, fizička lica…

   

  Za područje Višeg i Privrednog suda u Zrenjaninu imenovano je nekoliko izvršitelja i njihovih zamenika. Kao izvršni poverioci pojavljuju se banke, javna i privatna preduzeća, ali i fizička lica. Među poveriocima se u poslednje vreme, i to u nekoliko slučajeva, javlja i JKP „Gradska toplana“ iz Zrenjanina, a tu su i Fond za razvoj Republike Srbije i Osnovni sud u Zrenjaninu.

   

  Osim stambenih objekata i građevinskog i poljoprivrednog zemljišta, javni izvršitelji izvršnim dužnicima plene i raznu pokretnu imovinu. Tako su jednom Zrenjanincu zaplenjeni ženski bicikl – ponika, plastični sto sa četiri plastične stolice i polovna limena ručna kolica.

   

  Da bi se naplatio dug koji muškarac iz Srpskog Itebeja ima prema Elektroprivredi Srbije, oglašena je prodaja metalnih grabulja za traktor, procenjene vrednosti 60.000 dinara.

   

  U jednom slučaju kao poverilac se pojavljuje firma „Svea Finance“ iz Beograda, a kao dužnik Zrenjaninac kojem je izvršitelj popisao sledeću imovinu: LED i plazma televizor, veš mašinu, mašinu za pranje suđa i električnu kosilicu za travu.

   

  Na ovakav način naplate duga odlučuje se i mobilni operater A1 Srbija, pa je javni izvršitelj muškarcu iz Bašaida zaplenio monitor, drveni trpezarijski sto, veš mašinu i – konja sa ždrebetom! Dužniku iz Novog Bečeja popisani su veš mašina, elektromotorna kosilica, električne makaze za živu ogradu, krunjač za kukuruz, smart LCD televizor i kuhinjski elementi.

   

  Da bi Javno preduzeće „Srbijagas“ naplatilo dug od žene iz Mokrina, izvršitelj joj je, između ostalog, zaplenio trambolinu za skakanje, suncobran i ženski bicikl.

   

  Među zaplenjenim stvarima kod drugih dužnika su i putni kofer, putničko vozilo „Mercedes Benz“, limeni čamac, krunjač za kukuruz, usisivač…

   

  Moraju da omoguće razgledanje stvari

   

  U ovakvim slučajevima, dužniku se zabranjuje svako raspolaganje popisanim stvarima. Zanimljivo je da je on u obavezi da, pod pretnjom kažnjavanja, zainteresovanima za kupovinu, svakog radnog dana od 14 do 20 časova, omogući razgledanje pokretnih stvari.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  U slučaju da izvršni dužnik nije prisutan ili neće da otvori objekat u kojem se popisane stvari nalaze, javni izvršitelj je dužan to da konstatuje, te da podnese predlog sudu za novčano kažnjavanje osobe koja ne dozvoljava razgledanja. Takođe, može da zatraži pomoć policije koja je dužna da dužnika i ostale prisutne upozori da će upotrebiti sredstva prinude ako budu ometali ili sprečavali razgledanje pokretnih stvari.

   

  Ovonedeljna ponuda na tržištu nekretnina: Trosobna kuća na Duvanici za 35.000 evra

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  Debata o značaju prava na udruživanje

  Građanski preokret, u saradnji s Beogradskom otvorenom školom, uz podršku Evropske unije, u subotu, 25. maja, organizuje u Zrenjaninu debatu o značaju prava na […]