• Inženjer Siniša Mihajlović: Most na Tamišu nije zaslužio da ode u staro gvožđe

  Građevinski inženjer u penziji Siniša Mihajlović, koji se u Saobraćajnom institutu CIP godinama bavio problematikom železničkih mostova, ne odustaje od ideje da se za stari drumsko-železnički most na Tamišu, između Orlovata i Tomaševca, obezbedi neki vid zaštite.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Inženjer Siniša Mihajlović: Most na Tamišu nije zaslužio da ode u staro gvožđe
  Foto: zrenjaninski.com

   

  Siniša Mihajlović smatra da ovaj objekat, koji je izgrađen pre oko 140 godina i koji je najstariji most ovog tipa u Srbiji, nije zaslužio da završi u starom gvožđu, kad preko Tamiša, za nekoliko godina, nikne novi.

   

  – Logično mi je bilo da podršku za svoju ideju potražim u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, s obzirom na to da se most nalazi na teritoriji koju pokriva ova ustanova. Predložio sam da on bude stavljen pod zaštitu kao industrijsko i tehničko nasleđe. Kako Zavod već štiti neke slične objekte, kao što su mlinovi i ustave, logično mi je bilo da se obratim rukovodstvu ove ustanove – kaže za portal zrenjaninski.com Siniša Mihajlović.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Kompanija „Rubikon Shipping“ planira da gradi pristanište na Begeju

   

  Iz Zavoda je, međutim, stigao odgovor koji je našeg sagovornika prilično razočarao.

   

  – Na prvi mejl nisam ni dobio povratnu informaciju, a onda je na drugi stigao odgovor koji ne mogu ni da razumem ni da prihvatim – nastavlja Mihajlović.

   

  U odgovoru, između ostalog, piše da bi adresa za ovu inicijativu eventualno mogla da bude Muzej tehnike u Beogradu, jer se Zavod do sada nije bavio ovakvim objektima. Problematično je, piše u odgovoru, u čijem je vlasništvu most, ko bi se o njemu brinuo… Nije poenta staviti nešto pod pravnu zaštitu ako nema mogućnosti da se to nešto sanira i restaurira i na kraju održava, poručili su iz Zavoda, i podvukli da je potrebno obaviti snimanje mosta, za šta ova ustanova nema mogućnosti.

   

  – Drumsko-železnički most na Tamišu je najstariji most ovog tipa u Srbiji i svedok je razvoja banatske železnice. Ne razumem kako ne postoji interes da se on spasi od sečenja. Pogotovo što mu se može dati nova namena. Nije mi jasno kako grad, koji se kandidovao za prestonicu kulture, ne obraća pažnju na biser koji ima na svojoj teritoriji. A na mejl iz Zavoda sam odgovorio da mi nije jasno da se za most ja borim kao volonter a oni, kojima je to osnovna delatnost, nisu zainteresovani – ističe Mihajlović.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Točak auto raspisao dva konkursa za posao: Potrebni prodavac vozila i knjigovođa

   

  Kako kaže, od mosta neće odustati, a nada se da će mu se pridružiti i drugi koji razumeju kakvo je on graditeljsko i kulturno blago.

   

  – Već sam kontaktirao neke ljude u Ministarstvu saobraćaja i očekujem poziv, a obratiću se i Muzeju tehnike. Meni savest ne dozvoljava da ćutke gledam kako se najstariji most u Srbiji seče i reže u staro gvožđe. Verujem da će savest proraditi i onima kojima je zaštita posao – poručio je inženjer Siniša Mihajlović.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  1. Бетрезервна подршка угледном архитекти. То што се обратио Заводу за заштиту споменика културе сасвим је логично иисправно. Није могао да се обрати Заводу за ветерину или сл. Завод за заштиту споменика културе својим активностима је успешно сачувао „Сандићеву кућу“, а видим и пар зграда у центру града.

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat