• Brojne nepravilnosti u radu Opštine Žitište: Državni revizori „češljali“ finansijske izveštaje

  Državna revizorska institucija (DRI) kontrolisala je finansijske izveštaje Opštine Žitište u 2022. godini i u svom izveštaju konstatovala brojne nepravilnosti, saznaje portal zrenjaninski.com.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Brojne nepravilnosti u radu Opštine Žitište: Državni revizori „češljali“ finansijske izveštaje
  Foto: zrenjaninski.com

   

  Neke od njih je Opština Žitište ispravila i revizori su mere koje su preduzete ocenili kao zadovoljavajuće, a za neke je potrebno vreme, pa će konačna ocena biti doneta nakon isteka datog roka.

   

  Propusti su, između ostalog, napravljeni kod sufinansiranja medija i dodele bespovratnih sredstava fizičkim licima za sprovođenje mera energetske efikasnosti.

   

  Problema je bilo i kod priprema i donošenja budžeta Opštine Žitište za 2022. godinu.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Formirana velika narodna koalicija „Ujedinjeni za opštinu Žitište“

   

  Uputstvo za pripremu nacrta Odluke o budžetu za 2022. i projekcijama za 2023. i 2024. godinu dostavljeno je sa 17 dana zakašnjenja u odnosu na krajnji rok. Navedeno uputstvo ne sadrži podatak o procenjenim prihodima i primanjima i rashodima i izdacima za budžetsku i naredne dve fiskalne godine, kao ni obim sredstava koji može da sadrži predlog finansijskog plana direktnog korisnika budžeta, konstatuje se u izveštaju državnih revizora.

   

  Predlozi finansijskih planova direktnih korisnika budžetskih sredstava za 2022. godinu ne sadrže pisano obrazloženje rashoda i izdataka, što je zakonska obaveza.

   

  Opština Žitište je u 2022. godini planirala i izvršila pet nabavki usluga stručnog nadzora nad radovima, u ukupnom iznosu od 2,1 miliona dinara, bez sprovedenog postupka javne nabavke.

   

  U šest sprovedenih postupaka nabavke, ukupne procenjene vrednosti 2.613.500 dinara, poziv je upućen preduzeću „Banat put“ iz Dobrice, a za pet sprovedenih postupaka nabavke, ukupne procenjene vrednosti 2.797.500 dinara, poziv je upućen firmi „Banat inženjering“ iz Zrenjanina.

   

  Pravilnik je prekršen i kod ugovora o radovima na rekonstrukciji i dogradnji etnografskog muzeja u Torku.

   

  Opština Žitište, takođe, nije uspostavila internu reviziju i nije obrazovala pravobranilaštvo.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Kompanija Aller Aqua zapošljava radnike u proizvodnji: Konkurs otvoren do kraja meseca

   

  Državnoj revizorskoj instituciji je iz Opštine Žitište odgovoreno da se razmatraju mogućnosti da se interna revizija organizuje sporazumom sa još dve opštine i da se angažuje zajednički interni revizor.

   

  Takođe, rečeno je i da se razmatraju mogućnosti za obrazovanje pravobranilaštva u skladu sa Zakonom o javnom pravobranilaštvu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin