• Zrenjanin nije efikasno sprovodio postupke davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta

  Državna revizorska institucija (DRI) preporučila je Gradu Zrenjaninu da bliže uredi procedure u vezi sa davanjem u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta, saznaje informativni portal zrenjaninski.com.   DRI je u izveštaju o reviziji, u koji je naš portal imao uvid, navela da Zrenjanin treba da preduzme neophodne aktivnosti kako bi se godišnji programi i […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Zrenjanin nije efikasno sprovodio postupke davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta

  Državna revizorska institucija (DRI) preporučila je Gradu Zrenjaninu da bliže uredi procedure u vezi sa davanjem u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta, saznaje informativni portal zrenjaninski.com.

   

  DRI je u izveštaju o reviziji, u koji je naš portal imao uvid, navela da Zrenjanin treba da preduzme neophodne aktivnosti kako bi se godišnji programi i postupak davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta sprovodili blagovremeno. Takođe, ovdašnjoj lokalnoj samoupravi je preporučeno da preduzme mere u slučajevima nezakonitog korišćenja utrina i pašnjaka vraćenih selima.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Stočari zabrinuti: Broj goveda u našoj zemlji na istorijskom minimumu

   

  „Gradovi Vršac i Zrenjanin nisu efikasno sprovodili postupke davanja u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. Između ostalog, nisu bliže uredili procedure, podelu odgovornosti i rokove u vezi sa izradom godišnjeg programa, postupkom izdavanja u zakup i pripremanjem izveštaja koje su u obavezi da dostavljaju Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede“, navela je Državna revizorska institucija.

   

  U izveštaju se dodaje da izostanak uređenog sistema nadležnosti i odgovornosti dovodi do neblagovremene realizacije postupaka davanja u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.

   

  „Utvrdili smo da gradovi Vršac i Zrenjanin sprovode propisane aktivnosti u vezi sa davanjem u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta, ali da postoje značajna kašnjenja u odnosu na rokove koje Zakon o poljoprivrednom zemljištu i Pravilnik o uslovima i postupku davanja u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini propisuju za određene aktivnosti. U postupku revizije je utvrđeno da oba grada ne poštuju rokove za donošenje godišnjeg programa i raspisivanje javnih poziva i oglasa za javna nadmetanja, kao i da se ugovori zaključuju i nakon početka agroekonomske godine. Takođe, Grad Zrenjanin nije poštovao rokove za dostavljanje izveštaja Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede“, utvrdila je DRI.

   

  Šta je još utvrdila Državna revizorska institucija

   

  Kako se ističe u ovom dokumentu, Vršac i Zrenjanin nisu blagovremeno donosili godišnje programe. To je dovelo do kašnjenja u pokretanju i sprovođenju postupaka davanja u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, kao i u ostvarivanju prihoda od zakupa. Grad Zrenjanin je svake godine donosio godišnji program sa značajnim kašnjenjem.

   

  Prema obrazloženju ovlašćenih lica Grada Zrenjanina, kašnjenje je nastalo, između ostalog, zbog otvaranja aplikacije za izradu godišnjeg programa tek posle završenog unosa ugovora izlicitiranog zemljišta za prethodnu agroekonomsku godinu. Kao razlozi su navedeni i veliki broj prijavljenih vlasnika domaćih životinja koji su se javili na javni poziv po osnovu prava prečeg zakupa, nezavršena restitucija, zatim nezavršena komasacija u katastarskoj opštini Botoš, kao i predmeti koji se po tužbama nalaze pred Upravnim sudom.

   

  „Preporučujemo gradovima Vršac i Zrenjanin da, u saradnji sa Upravom za poljoprivredno zemljište, preduzmu neophodne aktivnosti kako bi obezbedili da se donošenje godišnjih programa i postupak davanja u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini sprovode blagovremeno“, dodaje se u izveštaju.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Prodaje se voćnjak u Aradcu, u njemu se nalaze lešnici i orasi

   

  Zrenjanin, takođe, nije u zakonom propisanim rokovima ministarstvu dostavljao izveštaje o uplati sredstava ostvarenih od davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini i izveštaje o korišćenju sredstava za realizaciju godišnjeg programa, za period od 2018. do 2021. godine. Primera radi, izveštaj o utrošku sredstava od zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini za 2018. Grad Zrenjanin je dostavio ministarstvu tek 13. septembra prošle godine.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  1. Treba drzavna revizija da pretrese strucnjake sa dvora. Da prekontrolise sve javne nabavke. Od sanacije nepostojecih deponija, javne rasvete, fabrike vode, stadiona, naplata zakupa za lokale u centru, subvencija vodovodu, isplate izmisljenih pomoci, izmisljenih projekata, prekovremenih sati… Zaduzivanje grada u milijardama…za pocetak…

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Poljoprivreda