• Taraški krompir je bio sinonim za kvalitetan proizvod: Dobar glas ga još uvek prodaje

  Sledeće godine, 30. maja, po prvi put će biti obeležen Međunarodni dan krompira. Naime, Ujedinjene nacije su donele odluku da se tog dana širom sveta na simboličan način oda počast ovoj važnoj namirnici, sa objašnjenjem da će se tako istaći važnost krompira za globalnu poljoprivredu, ekonomiju razvoja i sigurnost hrane i podići svest javnog mnjenja […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Taraški krompir je bio sinonim za kvalitetan proizvod: Dobar glas ga još uvek prodaje

  Sledeće godine, 30. maja, po prvi put će biti obeležen Međunarodni dan krompira. Naime, Ujedinjene nacije su donele odluku da se tog dana širom sveta na simboličan način oda počast ovoj važnoj namirnici, sa objašnjenjem da će se tako istaći važnost krompira za globalnu poljoprivredu, ekonomiju razvoja i sigurnost hrane i podići svest javnog mnjenja o ključnoj ulozi ove vrste povrća u borbi protiv pothranjenosti.

   

  Taraški krompir je za ovaj deo sveta nekada bio sinonim za dobar i kvalitetan proizvod. Nije ni čudo što na pijacama, na mnogim tezgama, i dalje obavezno piše „domaći krompir iz Taraša“. Istina, nije baš svaki iz ovog sela, ali dobar glas ga još uvek prodaje.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Pojačane kontrole prodaje ribe tokom Božićnog posta

   

  Miroslav Milićev jedan je od poslednjih većih proizvođača krompira u selu. Seje ga na oko dva hektara, a ove godine je eksperimentalno posejao jednu mađarsku sortu i nekoliko tradicionalnih, kao što je „dezire“.

   

  – Proizvodnja krompira je veoma skupa i komplikovana. Biće još komplikovanija, jer je od ove godine za upotrebu zabranjeno nekoliko zaštitnih sredstava a još nema adekvatne zamene. Znamo koliko će nas za sledeću setvu koštati seme i đubrivo. Znamo i da proizvodnje neće biti bez ozbiljne saradnje sa stručnim službama. To znači da će dogodine biti skuplja a samim tim i krajnji proizvod – priča za portal zrenjaninski.com Miroslav Milićev.

   

   

  Klimatske promene se jako odražavaju na krompir

   

  Prošle godine, Milićevi su se okušali u posebnoj setvi krompira.

   

  – Klimatske promene se jako odražavaju na krompir. Iz godine u godinu nam se ponavljala ista situacija, da je hladno u vreme setve, pa bude previše kiše u nevreme, a onda počnu suša i visoke temperature, koje krompiru uopšte ne odgovaraju. Zato smo se odlučili za postrnu setvu. Posejali smo krompir 18. jula i izbegli neke situacije koje mu ne prijaju, uključujući i najezdu krompirove zlatice. Mislim da ćemo svi morati da se prilagođavamo klimatskim promenama ako mislimo da opstanemo. Takođe, bez ozbiljne saradnje sa stručnjacima, možemo da zaboravimo na prinos – ističe Milićev.

   

  Kompletnu proizvodnju Milićevi prodaju već početkom jeseni, jer nemaju mogućnost da krompir skladište, a ne isplati im se da za tu količinu grade hladnjaču.

   

  – Ova godina, što se tiče cene, nije bila loša. Ko je uspeo da proda krompir na vreme, pre nego što je stigao ovaj iz uvoza, nije prošao loše. Uvoz nas ubija. Taj krompir je lošijeg kvaliteta ali je jeftiniji. Puno je neukusniji nego naš i mnogima se, zaista, ogadio pa ga i ne troše koliko su ga trošili nekada. Sve to utiče na nas proizvođače i zato mnogi odustaju – kaže Milićev.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Početkom osamdesetih godina prošlog veka krompirom je u ataru sela bilo zasejano i 200 jutara plodne peskovite taraške zemlje, a danas jedva nekoliko desetina.

   

  Ko jednom proba domaći pekmez iz gazdinstva Solomun – Subotić, vrati se po još

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Poljoprivreda