• Rade Maljković jedan od proizvođača organske hrane sa najdužim stažom

  Rade Maljković iz Banatskog Karađorđeva već nekoliko decenija bavi se organskom proizvodnjom žitarica. Od pre deset godina ima i registrovano gazdinstvo.   Kaže, organskom proizvodnjom bavi se jer želi da njegova porodica i on jedu zdrave namirnice. To bi želeo i drugim porodicama, ali danas su, iako su usta svima puna zdravih, prirodnih namirnica, za […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Rade Maljković jedan od proizvođača organske hrane sa najdužim stažom

  Rade Maljković iz Banatskog Karađorđeva već nekoliko decenija bavi se organskom proizvodnjom žitarica. Od pre deset godina ima i registrovano gazdinstvo.

   

  Kaže, organskom proizvodnjom bavi se jer želi da njegova porodica i on jedu zdrave namirnice. To bi želeo i drugim porodicama, ali danas su, iako su usta svima puna zdravih, prirodnih namirnica, za organsku proizvodnju vrlo teška vremena.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Stečajni upravnik nagrađen sa 11 miliona, a zadrugarima po 20.075 dinara

   

  Opstaje i ostaje u ovoj proizvodnji samo zato što ne želi da se hrani iz prodavnice, hranom neutvrđenog porekla.

   

  – Jedan sam od proizvođača organske hrane sa najdužim stažom, a u okolini sam jedini. Tvrdim da nikada nije bilo teže i da na nas niko ne obraća pažnju. Još nisam dobio povraćaj novca za sertifikaciju ni subvencije od prošle godine, a od svoje Opštine Žitište nikad nisam dobio ništa – kaže za portal zrenjaninski.com Rade Maljković, koji proizvodi organsku pšenicu, kukuruz i prerađevine od njih.

   

  Naprotiv, u procesu komasacije, Rade je ostao bez tri hektara organskog zemljišta, iako mu je obećano da njegova zemlja neće biti obuhvaćena procesom. Ponuđena mu je druga, koja bi trebalo ponovo da prolazi kroz proces konverzije. Odbio je da izađe iz poseda, dobio tužbu i posle izgubljene parnice, još dobio da plati 10.000 evra.

   

  organska hrana

   

  Nedostatak radne snage i loša platežna moć stanovništva

   

  Uz hroničan nedostatak radne snage, lošu platežnu moć stanovništva, kome je skupo da plati organsku hranu, ali i neku neobjašnjivu sumnjičavost kupaca, Rade ne vidi da za organsku proizvodnju uz ovakav tretman države dolaze bolji dani.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Imate poljoprivredno zemljište i želite da ga prodate? Obratite pažnju na ovaj oglas

   

  – U selu je nekad bilo hiljadu domaćinstava, a svako od njih je imalo po kravu ili dve, na primer. Danas jedva da ima dvadesetak krava u selu. Kod komšije moram da se upišem za mleko da bi ga dobio za dva – tri dana. Ono iz prodavnice neću piti, makar ga nikad ne okusio. Isto mislim i za ostalu hranu. Povrtarstvom ne bih smeo ni da pomislim da se bavim, jer radne snage nema. Niko neće danas da radi. U opštini daju novac za zaštitu životne sredine, ko sve ne dobije, a ja nikad. Kad se sve to tako poslaže, to je prava istina o organskoj proizvodnji. Ja ću terati dok mogu, a ne vidim da se drugi hvataju – poručuje Rade Maljković iz Banatskog Karađorđeva.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  1. Tuno ali istinito. Nisu samo pare problem već nam je kolektivni mentalitet propao. Možda kao što čovek kaže dolaze neki teški dani, oseti se to svud oko nas! Mladi nemaju perspektivu, još sve samo opstaje na nekom pukom avanturizmu, nadam se da će politika imati sluha u ovom našoj pustoši, da pomogne onim koji pomažu svima, a ne da odmaže. Ostaje da se nadamo i borimo svaki dan za bolje sutra.

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Poljoprivreda