• Pojačane kontrole prodaje ribe tokom Božićnog posta

  Za vreme Božićnog posta, kada je povećan promet sveže i smrznute ribe, veterinarska inspekcija, pored redovnih inspekcijskih nadzora, sprovodi i vanredne kontrole, na osnovu procene rizika, sa posebnim osvrtom na mesta na kojima se u praznične dane očekuje veća ponuda, ali i potražnja, saopštila je Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.   Veterinarska […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Pojačane kontrole prodaje ribe tokom Božićnog posta

  Za vreme Božićnog posta, kada je povećan promet sveže i smrznute ribe, veterinarska inspekcija, pored redovnih inspekcijskih nadzora, sprovodi i vanredne kontrole, na osnovu procene rizika, sa posebnim osvrtom na mesta na kojima se u praznične dane očekuje veća ponuda, ali i potražnja, saopštila je Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

   

  Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede kontroliše ribu, kako svežu tako i smrznutu, u svim registrovanim objektima.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Ova sela bi potencijalno bila najugroženija u slučaju ekstremnih snežnih padavina

   

  Tokom kontrole, veterinarski inspektori proveravaju potvrde o nabavci ribe, sledljivost, deklaracije, način rukovanja ribom, temperaturni režim skladištenja i izlaganja i rokove upotrebe. Takođe, veterinarski inspektori obavljaju uzorkovanje ribe i šalju uzorke u ovlašćene laboratorije.

   

  Savet kupcima

   

  Prilikom kupovine ribe posebnu pažnju kupci treba da obrate na sledeće: riba ne sme neprijatno da miriše, ne sme imati upale oči i zamućenu rožnjaču. To ukazuje na starost ulovljene ribe. Škrge sveže ribe su vlažne, jasno crvene boje i bez stranog mirisa. Promena boje škrga, suve škrge, nesvojstven ili intenzivan miris, početni su znaci kvarenja. Koža sveže ribe je sjajna, vlažna i klizava. Meso treba da je čvrsto, što se vidi ukoliko nestane udubljenje koje nastaje na mestu koje se pritisne prstima.

   

  Veterinarska inspekcija savetuje potrošače da ribu kupuju u ribarnicama, odnosno na mestima gde je potrošačima dostupan podatak o vrsti i poreklu ribe, kao i roku upotrebe, i gde je moguće proveriti da li se riba čuva na propisan način, odnosno na temperaturnom režimu koji se zahteva. Građani se pozivaju i da nadležnoj veterinarskoj inspekciji prijave svaku sumnju na nepravilnost, kako bi se mogle preduzeti zakonom propisane mere i sankcionisati subjekti u poslovanju hranom kod kojih se te nepravilnosti utvrde.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Potrošačima se savetuje da se prilikom kupovine hrane ponašaju sa „pažnjom dobrog kupca“. To znači da se pre odluke o kupovini upoznaju sa svim svojstvima hrane, kao i da hranu koja je propisno deklarisana kupuju na mestima koja su za to registrovana.

   

  Ptičiji grip stigao u srednji Banat: Melenci, Tomaševac i Novi Bečej zaražena područja

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Poljoprivreda