• Ptičiji grip stigao u srednji Banat: Melenci, Tomaševac i Novi Bečej zaražena područja

  Na teritorijama grada Zrenjanina i opštine Novi Bečej potvrđeno je prisustvo virusa avijarne influence podtip H5N1, objavila je Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Ptičiji grip je registrovan kod divljih ptica u jezeru u Parku prirode „Rusanda“ u Melencima, u Tomaševcu i Specijalnom rezervatu prirode „Slano Kopovo“ u Novom Bečeju.   U sva […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Ptičiji grip stigao u srednji Banat: Melenci, Tomaševac i Novi Bečej zaražena područja

  Na teritorijama grada Zrenjanina i opštine Novi Bečej potvrđeno je prisustvo virusa avijarne influence podtip H5N1, objavila je Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Ptičiji grip je registrovan kod divljih ptica u jezeru u Parku prirode „Rusanda“ u Melencima, u Tomaševcu i Specijalnom rezervatu prirode „Slano Kopovo“ u Novom Bečeju.

   

  U sva tri slučaja, rešenje o proglašenju zaraženog područja doneto je u utorak, 28. novembra, saznaje portal zrenjaninski.com.

   

  Rešenjem Uprave za veterinu, zaraženim su proglašena područja u poluprečniku od najmanje tri kilometra od žarišta na velikom jezeru u Parku prirode „Rusanda“ i u Specijalnom rezervatu prirode „Slano Kopovo“. Ugroženim područjem proglašeni su Kumane, Elemir, Jankov Most i Mihajlovo.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Pripremite se da napunite vaše cegere jer je počela nova Gomex vikend akcija

   

  Kako saznajemo, veterinarskoj inspekciji je prijavljeno uginuće ždralova na ovim lokacijama, pa je obavljen vanredni inspekcijski nadzor. U laboratoriji Naučnog instituta za veterinarstvo „Novi Sad“ je utvrđeno prisustvo genoma virusa avijarne influence H5N1.

   

  Propisane mere, između ostalog, obuhvataju neškodljivo uklanjanje živine i ptica na zaraženim gazdinstvima, popis i zdravstveni nadzor živine na svim gazdinstvima i farmama u okviru ovih područja, kao i određene restriktivne mere u vidu privremene zabrane ili ograničenja prometa živine i ptica, jaja, mesa od živine i proizvoda živinskog porekla.

   

  Ptičiji grip naročito eskalirao poslednjih godina

   

  Avijarna influenca (ptičji grip) je sa svojim visokopatogenom sojem godinama unazad prisutna u Evropi i svetu sa raznim podtipovima virusa i karakteristikama bolesti, kako kod živine, tako i u divljoj populaciji. Virus ptičjeg gripa najčešće se prenosi preko divljih ptica, od kojih pojedine vrste mogu biti nosioci (rezervoari) bez vidljivih simptoma, naročito u zimskim mesecima, odnosno u periodu intenzivne migracije.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Ova zarazna bolest živine i divljih ptica je naročito eskalirala u poslednjih nekoliko godina. Izazvala je ogromne ekonomske štete, što je bila posledica suzbijanja bolesti i restriktivnih mera u pogledu zabrane i ograničenja prometa živine i ptica, jaja, mesa i proizvoda od živine. Dodatnu opasnost predstavlja činjenica da je u većini žarišta dijagnostikovan soj virusa podtipa H5N1, koji je zoonoza, pa se može preneti na ljude koji dolaze u kontakt sa obolelom živinom i pticama.

   

  https://www.zrenjaninski.com/grad/ova-sela-bi-potencijalno-bila-najugrozenija-u-slucaju-ekstremnih-sneznih-padavina/

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 3

  1. Агенда уништавања хране и контроле становништва нема везе с болешћу. Ветеринари, који знају тачно о чему се ради, плаћени су да ћуте по задатку.

   У Охају уклонише милион пилића због наводног птичјег грипа пре само недељу дана. За то време, богати улажу у производњу вештачке хране. Случајност или организовани криминал?

  2. Смешна фотографија: безмозговић шета пудлицу, кучету ставио маску. Маскенбал и комедија!

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Poljoprivreda