• Mušterije vole pasulj „sumporaš“ i rado ga kupuju, bez obzira što je skuplji

  Kilogram pasulja sorte „sumporaš“ na pijaci u Zrenjaninu košta skoro kao kilogram mesa – 600 dinara. U Beogradu i Novom Sadu je još skuplji i dostiže cenu i do hiljadu dinara.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Mušterije vole pasulj „sumporaš“ i rado ga kupuju, bez obzira što je skuplji
  Foto: zrenjaninski.com

   

  To nije čudno ako se zna da je u pitanju stara, autohtona sorta pasulja, koju neki zovu i „slavonac“. Pasulj „sumporaš“ je pred nestajanjem jer ga nije lako uzgajati.

   

  – „Sumporaš“ je stara sorta pasulja i seje se uglavnom na njivi zajedno sa kukuruzom. Najbolji su prijatelji i jedan drugome pomažu. Da bi se dobio kilogram pasulja potrebno je mnogo fizičkog rada, a i ne rodi svake godine. Tako da nije čudno što je ovaj pasulj skuplji od drugih. Slično je i sa „žutim“ pasuljem. Nema ga mnogo jer se manje seje, pa je i ovom pasulju cena 600 dinara – kaže za portal zrenjaninski.com Jani, prodavac na pijaci u Jug Bogdanovoj.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Poljoprivrednici iz Aradca se organizovali i sami izravnali atarske puteve

   

  Kilogram običnog „belog“ pasulja, „tetovca“ i popularne „pasuljice“ košta 400 dinara.

   

  PROČITAJTE JOŠ: FOTO: PaNAMA ova akcija zaista treba!

   

  – „Sumporaš“ se brzo skuva, odličan je i sa mesom ali i „klot“. Mušterije ga vole i rado kupuju bez obzira što je skuplji. Brzo se skuva i ima ukus pravog pasulja, koji zbog raznoraznih hibrida već polako zaboravljamo. Šteta je što se na ovim prostorima pasulj seje sve manje, pa ja ovaj što prodajem nabavljam iz Bačke Topole – kaže naš sagovornik.

   

  pasulj
  Foto: zrenjaninski.com

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  Tagovi:

 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin