• Dunje pretrpele štetu: Rod umanjen, ali plod izuzetno kvalitetan

  Kao i gotovo sve voćne vrste, i dunje su ove godine pretrpele veliku štetu od prolećnog mraza. Rod je, kako sada izgleda, umanjen za 40 do 50 odsto, posebno u ravničarskim krajevima.   – Rano proleće prepolovilo je rod gotovo svih voćnih vrsta, pa i dunje – kaže za portal zrenjaninski.com Sava Radišić, jedan od […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Dunje pretrpele štetu: Rod umanjen, ali plod izuzetno kvalitetan

  Kao i gotovo sve voćne vrste, i dunje su ove godine pretrpele veliku štetu od prolećnog mraza. Rod je, kako sada izgleda, umanjen za 40 do 50 odsto, posebno u ravničarskim krajevima.

   

  – Rano proleće prepolovilo je rod gotovo svih voćnih vrsta, pa i dunje – kaže za portal zrenjaninski.com Sava Radišić, jedan od većih proizvođača ovog plemenitog voća u Banatu.

   

  Radišići u svom voćnjaku imaju 3.400 stabala dunje.

   

  – Dunji ni leto baš nije išlo na ruku. Dva – tri kišna perioda u junu i julu dušu su dala za razvoj bolesti u voćnjaku. Mi smo radili svu potrebnu zaštitu i spasili je, posebno od ervinije, koja je za dunju pogubna. Rod jeste umanjen, ali je zato plod izuzetno kvalitetan – ističe Radišić.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Iz gazdinstva porodice Milošević stižu najukusniji domaći sirevi

   

  Najveći deo roda dunje Radišići prodaju velikim kupcima, jer se ona traži najviše zbog rakije.

   

  – Prošle godine dunja koja je, kako mi kažemo, brana redom, dostizala je cenu od 40 do 50 dinara za kilogram. Verujem da će ove godine moći da stigne i do 60, jer je neće biti previše. Još je bolja cena kada se bere ručno i prodaje na gajbe, ali za to je potrebna radna snaga, do koje se danas ne dolazi lako. Još nismo odlučili kako ćemo raditi ove godine – kaže Radišić.

   

  dunje

   

  Sava Radišić: Dunja je veoma osetljiva

   

  Berba dunja, u zavisnosti od vremenskih prilika, može da se otegne i na 45 dana.

   

  – Nekad plodovi počnu da otpadaju i krajem septembra, ali kada je jesen kišovitija i hladnija, može da se bere i krajem oktobra. To je nezahvalno prognozirati – navodi Radišić.

   

  A na pitanje, da li je dunja voćna vrsta od koje može najviše da se zaradi, pa i obogati, Radišić se smeška.

   

  – Za svaku voćnu vrstu vas čeka neka „krivina“. Tako i za dunju. Ljudi pomisle, kad pročitaju takve naslove, da je zarada iza ćoška. Dunja je vrlo, vrlo zahtevna voćka. Mi imamo sreću da imamo svoj rasadnik i svoje sadnice, pa lako dopunjujemo prazno mesto kad se drvo osuši. Onome ko sadnice treba da kupuje i stalno zanavlja voćnjak, to je već problem. Dunja je osetljiva, ervinija zna da uništi ceo zasad. Jeste lakša za prodaju, ali ako bi je bilo mnogo, padaće joj cena, kao što se to desilo sa jabukama. Proletos su mi nudili jabuku za rakiju za četiri – pet dinara. To je katastrofa. Svakom bih savetovao da se prvo dobro raspita, pa tek onda krene u investiciju – zaključuje Sava Radišić.

   

  dunje

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Poljoprivreda