• Pokret „Mi snaga naroda“ bi da menja ime Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“

    Pokret Branimira Nestorovića „Mi snaga naroda“ predlaže da Gradska narodna biblioteka ponese drugo ime, a ne da se zove po narodom heroju Žarku Zrenjaninu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Pokret „Mi snaga naroda“ bi da menja ime Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“
    Foto: zrenjaninski.com

     

    U današnjem saopštenju za javnost, naslovljenom sa „Oslobodimo kulturu ideoloških predznaka“, Pokret „Mi snaga naroda“ podseća da će sledeće godine Zrenjanin biti Prestonice kulture Srbije, a da biblioteka još uvek nosi zvaničan naziv Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“.

     

    PROČITAJTE JOŠ: FOTO: Kako sa 1.000 dinara da osvojite gotovo ŠEST MILIONA? Pitajte ovog KRALJA KLAĐENJA i eksperta za fudbal!

     

    – Jasno je da kao društvo još uvek nismo raskrstili sa nametnutim nazivima ustanova kulture koji imaju ideološko značenje. Biblioteka „Žarko Zrenjanin“ je matična ustanova za sve biblioteke Srednjobanatskog okruga i trebalo bi da nosi naziv bez ideoloških predznaka. O njenom nazivu morala bi da se otvori javna rasprava u kojoj bi učestvovali kulturni radnici i stvaraoci, kao i stručna javnost. Samo na takav način bi se među argumentovanim i obrazloženim predlozima moglo doći do novog imena biblioteke. Gradska skupština bi na kraju donela konačnu odluku na osnovu rezultata javne rasprave – istakla je poverenica Gradskog odbora Pokreta „Mi snaga naroda“ Julijana Mrkonja Marić.

     

    Ona navodi da je 10. marta 1861. godine osnovana Prva srpska čitaonica u Velikom Bečkereku i da je spaljena 1941. od strane Nemaca. Uzdignuta je iz pepela u novembru 1944. u Petrovgradu.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Narodna poslanica tvrdi da magnetna rezonanca ne radi, menadžment bolnice je demantuje

     

    – Od 1946. biblioteka je odvojena od Narodnog muzeja i samostalna je ustanova. Do 1962. nosila je naziv „Gradska biblioteka i čitaonica“. Nakon 1962. biblioteka dobija ime po Žarku Zrenjaninu, narodnom heroju iz Drugog svetskog rata, koji ni sa našim gradom ni sa književnim stvaralaštvom i kulturom uopšte nije imamo nikakve veze – navodi Mrkonja Marić.

     

    Pokret „Mi snaga naroda“ smatra da je neophodno da ime Gradske narodne biblioteke bude ono koje je doneto stručnom i demokratskom javnom raspravom, a ne ono koje je nametnuto ideološkom samovoljom i ostrašćenošću.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Dejan Čapo: Zrenjaninska vlast ne ume ni semafore da održava

     

    – Mnogo je naših sugrađana i ljudi koji su stvarali na prostoru našeg grada i okruga i koji su svojim radom doprineli da Zrenjanin sledeće godine bude Prestonica kulture Srbije. Samo neki od njih su, na primer, Jevstatije Mihajlović Eta, Todor Manojlović, Čedomir Popov, Ivan Ivanji i mnogi drugi – ističe Julijana Mrkonja Marić.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 9

    1. Molim postovanu gospodju da svoj fokus usmeri na goruce probleme, kao sto su pitanje pijace vode, depopulacija, gradska infrastruktura, potencijalne „ekoloske bombe“, enormne cene daljinskog grejanja, krajnje upitnu stanogradnju sa nepovratnim narusavanjem jedinstvenih arhitektonskih celina, pitanje restitucije koja se odugovlaci u nedogled, pitaanja prekoracenja prava izvrsitelja, jezivo stanje nekadasnjeg poslovnog centra ispod Velikog mosta, urusavanje najstarijih objekata u gradu ( Sandiceva kuca, stara solana, zgrada zrenjaninskog koncentracionog logora), nemilosrdnu kradju bronzanih figura nasih velikana koje godinama netragom nestaju. Cim to resimo, odmah se bacamo na krucijalno pitanje imena biblioteke.

    2. Svaka budala koja učestvuje u političkom životu prvo predlaže promene imena gradova, kompanija, javnih ustanova, – jer nešto pametnije nema da kaže i uradi.

    3. A kako bi trebalo da nazovemo Zrenjaninsku česmovaču? Zna li se štogod? Moliću lepo.

    4. Стручна јавност је већ одлучила чије име треба да носи градска библиотека.
      Награда коју она додељује зове се по Тодору Манојловићу. Значи, тако би требала да се зове и библиотека.

    5. Napokon neko da pokrene ključno pitanje od kojeg zavisi svakodnevni život Zrenjaninaca.

    6. Назив да буде по делатности нпр. Народна библиотека „Стеван Сремац“, Ниш. Предлог за промену има смисла. За Тодора Манојловића (1883-1968) Слободна енциклопедија тврди: „Један је од највећих европејаца српске модерне културе.“ Нема где Тодор није стигао: Њемачка, Аустрија, Швајцарска, Италија, Румунија и вратио се у завичај.

    7. Наравно,чим неко поведе питање шта име вршачког комунисте и предратног криминалца има везе са нашим лепим градом градом, увек образ заћути а гузице проговоре.Наравно да имамо у историји нашег града много наших виђених познатих личности по коме би се библиотека могла назвати.Проблеми пијаће воде,паркинга у центру и многи други се наравно требају решавати али са актуелним руководством тешко.

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Politika