• Znate li ko je bio Lujo Tuner? Ovaj projekat je njegovo jedino poznato delo u Zrenjaninu

  Autor izložbе „Dijamant: Hvala Vam za decenije poverenja“ Dejan Vorgić je, kao deo pratećeg programa, pripremio predavanje i stručno vođenje koji će biti održani ove nedelje u Narodnom muzeju Zrenjanin.   U sredu, 11. oktobra, sa početkom u 19 časova, u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće održano predavanje pod nazivom „Ludvig (Lujo) Tuner: graditelј […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Znate li ko je bio Lujo Tuner? Ovaj projekat je njegovo jedino poznato delo u Zrenjaninu

  Autor izložbе „Dijamant: Hvala Vam za decenije poverenja“ Dejan Vorgić je, kao deo pratećeg programa, pripremio predavanje i stručno vođenje koji će biti održani ove nedelje u Narodnom muzeju Zrenjanin.

   

  U sredu, 11. oktobra, sa početkom u 19 časova, u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće održano predavanje pod nazivom „Ludvig (Lujo) Tuner: graditelј Beograda i projektant Fabrike ulјa u Petrovgradu“.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Zrenjaninska pesnikinja Dragica Stojanović dobitnica nagrade „Gordana Todorović“

   

  Predavanje je posvećeno životu i radu Ludviga (Luja) Tunera (1886–1955), rođenog brata čuvenog zrenjaninskog kamenoresca Teodosija Tunera i vajara Alojza Tunera. Ovaj inženjer i preduzimač poznat je, pre svega, kao veliki graditelј Beograda i Srbije. Projekat ulјare za sada je jedino njegovo poznato delo u Zrenjaninu.

   

  izgradnja fabrike ulja dijamant
  Izgradnja fabrike ulja (Foto: Dokumentacija Dijamanta)

   

  Građevinska firma „Tuner i Vagner“, čiji je vlasnik bio Lujo Tuner, od 1919. do 1942. godine izgradila je više desetina kapitalnih i infrastrukturnih objekata na prostoru današnje Srbije, Severne Makedonije i Hrvatske. Pored opšteg pregleda graditelјske delatnosti ove kompanije, publika će imati priliku da se bliže upozna sa prvobitnim kompleksom fabrike ulјa u Zrenjaninu i njenim značajem za bogato industrijsko nasleđe grada.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  U petak, 13. oktobra, u 19 časova, povodom zatvaranja izložbe „Dijamant: Hvala Vam za decenije poverenja“, u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće upriličeno stručno vođenje autora izložbe Dejana Vorgića, kustosa – istoričara umetnosti.

   

  Više o ovoj izložbi možete PROČITATI OVDE.

   

  najstariji sačuvani objekat fabrike ulja
  Najstariji sačuvani objekat fabrike ulja (Foto: Dokumentacija NMZ)

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura