• U Zrenjaninu obeležene tri decenije od otvaranja Pozorišnog kluba „Zeleno zvono“

    Pokret „Novi optimizam“ je u subotu, 20. aprila, organizovao proslavu jubileja – 30 godina od otvaranja Pozorišnog kluba „Zeleno zvono“ u Zrenjaninu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    U Zrenjaninu obeležene tri decenije od otvaranja Pozorišnog kluba „Zeleno zvono“
    Foto: Pokret "Novi optimizam"

     

    Građani Zrenjanina, saradnici „Novog optimizma“, ali još više nekadašnjeg „Zelenog zvona“, predstavnici društvenog i kulturnog života Srbije, okupili su se u zrenjaninskom Lion pub-u kako bi se zajedno setili kultnog kluba „Zeleno zvono“, koji je obeležio društveni život i kulturnu scenu grada.

     

    Podsetimo, picerija-galerija-tenis klub „Zeleno zvono“ je iz Prvomajske ulice, na obodu grada, pre trideset godina preseljen u zgradu Narodnog pozorišta „Тoša Jovanović“, u centru Zrenjanina. Taj događaj je izazvao veliko interesovanje Zrenjaninaca u to vreme i s vremenom je to postalo kultno mesto.

     

    U to vreme „Zeleno zvono“ je bilo domaćin različitim događajima, kao što su koncerti, promocije knjiga, izložbe slika, kulturne manifestacije. Zbog ove raznovrsnosti, urbane atmosfere i raznolikog intelektualnog sadržaja, postalo je simbol kulturnog života Zrenjanina i šire.

     

    Okupljeni su juče ukazali na značaj „Zelenog zvona“ u novijoj istoriji Zrenjanina, navodeći da je ono postalo svojevrsni brend grada tokom poslednje decenije 20. i prvih godina 21. veka. Klub je uticao na lokalnu zajednicu i kulturnu scenu.

     

    Osnivač „Zelenog zvona“ Branislav Grubački Guta obratio se okupljenina povodom jubileja legendarnog Pozorišnog kluba, rekavši da je „Zeleno zvono“ kulturni projekat koji je od samog početka bio fokusiran na proizvodnju raznovrsnih sadržaja.

     

    – „Zeleno zvono“ je bio mejnstrim koji je zbog tadašnjeg vremena ratova i zatvorenosti poprimio alternativni karakter. Danas se sećamo ove platforme koja je bila prostor za izložbe, bendove, razgovor, razmenu ideja. „Zeleno zvono“ je postalo pravi alternativni centar, toliko potreban ne samo Zrenjanincima, već srpskom društvu onog vremena – rekao je Grubački.

     

    zeleno zvono
    Foto: Pokret „Novi optimizam“

     

    Objašnjavajući zbog čega je moto ovog jubileja „Za kim zvoni Zeleno zvono“, Grubački je kazao da je to sećanje na sve one koji su bili i ostali deo istorije, priče o legendarnom mestu, koje je bilo podsticaj mnogim stvaraocima u njihovom umetničkom usponu.

     

    Posebno mesto u Gutinom obraćanju bilo je za dvojicu nezaobilaznih ljudi koji su svojim umećem i delovanjem u „Zelenom zvonu“ ostavili večno poštovanje svih a koji, nažalost, nisu više sa nama. To su Zoran Čarkić Čare i Zoran Mojsin Mojsa, muzički i tehnički urednici i producenti velikog broja događaja u Zrenjaninu i samom „Zelenom zvonu“.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Vrhunski stručnjak dr Nebojša Rajić novi član lekarskog tima Opšte bolnice

     

    – Sećamo se vremena kada je Zrenjanin bio nezaobilazna tačka na kulturnoj mapi Srbije. Ipak, mi smo uspeli da to bude i nešto više. To je bilo mesto alternative ondašnjem ludilu, mesto na kome smo se uvek podsećali da smo deo Evrope – poručio je Grubački povodom 30 godina od otvaranja Pozorišnog kluba „Zeleno zvono“ u Zrenjaninu.

     

    Dodao je da danas „Zeleno zvono“ simbolikom i nasleđem pokušava da uspostavi vezu sa onima koji dolaze.

     

    zeleno zvono
    Foto: Pokret „Novi optimizam“

     

    Program povodom ovog jubileja je bio raznovrstan. Sve je počelo kuvanjem i degustacijom pasulja, čime je posetiocima pružena prilika da uživaju u tradicionalnoj kuhinji. Organizatori su hteli i da ukažu na važnost „opasuljivanja“ danas u Srbiji.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Kao što je to nekada i radilo „Zeleno zvono“, usledio je muzički program tokom kojeg su predstavljene nove muzičke nade, kao i oni koje je pre više godina legendarni klub podržao. Okupljenima se najpre predstavio mladi beogradski bend Iris, a zatim je nastupio Santos Brothers Band, čiji članovi svoj muzički početak vezuju upravo za „Zeleno zvono“.

     

    zeleno zvono
    Foto: Pokret „Novi optimizam“

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 2

    1. Dug je to bio put od prostorija u Pozorištu, do kuvanja pasulja na sred ulice. Ali i plaćanje kirije u Pozorištu skoro pa džabe, do naplaćivanja ulaza kroz najvecu krizu 90ih i početkom 2000ih, kada nisu bili koncerti, se takodje ne zaboravlja. Svako zasluzi svoje…

    2. Sekta zatvorila „Zeleno zvono“ i otvorila buregdžinicu u strogom centru grada.

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin