• Četvoro zrenjaninskih pevača u Nacionalnom omladinskom horu Srbije

  Po uzoru na slične omladinske horove širom Evrope i sveta, Srpska horska asocijacija je osnovala Nacionalni omladinski hor Srbije. Učinila je to sa namerom da okupi najperspektivnije mlade pevače u zemlji, kao i one koji su srpskog porekla a žive van Srbije.   Hor se prvi put okupio 18. avgusta ove godine, u okviru 14. […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Četvoro zrenjaninskih pevača u Nacionalnom omladinskom horu Srbije

  Po uzoru na slične omladinske horove širom Evrope i sveta, Srpska horska asocijacija je osnovala Nacionalni omladinski hor Srbije. Učinila je to sa namerom da okupi najperspektivnije mlade pevače u zemlji, kao i one koji su srpskog porekla a žive van Srbije.

   

  Hor se prvi put okupio 18. avgusta ove godine, u okviru 14. Međunarodnog festivala kamernih horova i vokalnih ansambala u Kragujevcu. Neposrednu inspiraciju za osnivanje ovog veoma posebnog hora čine tri uspešno realizovana omladinska horska festivala, na kojima je ukupno oko 700 mladih pevalo zajedno u velikom horu.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Započet rad na novoj predstavi Narodnog pozorišta “Toša Jovanović”

   

  Osnovna forma delovanja ovog ansambla su višednevni radni boravci koji rezultiraju serijom koncerata u raznim gradovima. U planu su i učešća na festivalima i gostovanja u inostranstvu, kao i razmena, zajednički rad i nastupi sa omladinskim horovima drugih zemalja.

   

  Članstvo u Nacionalnom omladinskom horu Srbije se postiže polaganjem audicije, a okvirni uzrast članova je između 16 i 25 godina. Ove godine audiciju je uspešno položilo 28 pevača iz raznih gradova Srbije. Među njima je i četvoro mladih pevača iz Zrenjanina – Marija Aleksić, Marta Mezei, Aleksandar Žegarac i Đorđe Damjan.

   

  nacionalni omladinski hor srbije

   

  Iskustvo sticali u Omladinskom mešovitom horu

   

  Marija Aleksić (alt) je studentkinja produkcije u umetnosti i medijima na Akademiji umetnosti u Beogradu. Marta Mezei (sopran) je studentkinja solo pevanja na Filološko – umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu. Aleksandar Žegarac (tenor) je učenik trećeg razreda solo pevanja u srednjoj muzičkoj školi „Josif Marinković“ u Zrenjaninu. A Đorđe Damjan (bariton) je učenik četvrtog razreda srednje muzičke škole „Josif Marinković“ i pohađa obrazovni profil muzički saradnik i dizajner zvuka.

   

  Horsko iskustvo sticali su u Omladinskom mešovitom horu Muzičke škole „Josif Marinković“ koji vodi dirigentkinja Zorica Kozlovački.

   

  – Ovo je divna ideja koju podržavam od početka i ponosna sam na mlade zrenjaninske pevače. Hor je pripremio izuzetno zahtevan program i uz njihovu mladalačku energiju, polet i vođstvo iskusnih dirigenata, nastup je publiku ostavio bez daha. Nagrađeni su velikim aplauzom i iskrenim čestitkama – kaže za portal zrenjaninski.com Zorica Kozlovački.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Nacionalni omladinski hor Srbije prethodnih dana je nastupio na festivalu u Kragujevcu i u novosadskoj sinagogi. Sa horom su radili i nastupili priznati i iskusni stručnjaci u oblasti horske umetnosti, dirigenti Tamara Adamov Petijević i Igor Marinković.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura