• Vazduh u Zrenjaninu prekomerno zagađen: Šta nam je činiti da bi se situacija popravila

  Do 25. decembra na javnom uvidu nalazi se strateški dokument koji se tiče zaštite životne sredine – Plan kvaliteta vazduha grada Zrenjanina za period od 2024. do 2029. godine.   Poslednjih godina kvalitet vazduha u Zrenjaninu svrstan je u treću kategoriju. To znači da je prekomerno zagađen usled prekoračenja graničnih vrednosti suspendovanih čestica PM10. Dominantan […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Vazduh u Zrenjaninu prekomerno zagađen: Šta nam je činiti da bi se situacija popravila

  Do 25. decembra na javnom uvidu nalazi se strateški dokument koji se tiče zaštite životne sredine – Plan kvaliteta vazduha grada Zrenjanina za period od 2024. do 2029. godine.

   

  Poslednjih godina kvalitet vazduha u Zrenjaninu svrstan je u treću kategoriju. To znači da je prekomerno zagađen usled prekoračenja graničnih vrednosti suspendovanih čestica PM10. Dominantan izvor zagađenja vazduha u ovom gradu predstavljaju individualna ložišta i saobraćaj, potom industrija, a onda slede izvori zagađenja iz pojedinačnih izvora, poput manjih zagađivača, piše u planu koji je na javnom uvidu.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Kako prepoznati koja je prirodna kozmetika

   

  U urbanom jezgru Zrenjanina, naročito u periodu trajanja grejne sezone, od oktobra do aprila, značajne izvore zagađenja predstavljaju kotlarnice, posebno lokacije sa skoncentrisanim individualnim ložištima građana, koje su locirane pretežno u obodnim delovima grada. Prisutno je i konstantno zagađenje koje dolazi od saobraćaja.

   

  „Osnovni izvori emisije zagađujućih materija u vazduhu na teritoriji Zrenjanina, pored industrije iz industrijskih zona, jesu saobraćaj (putnički automobili, javni prevoz i transportni saobraćaj), energetika (kotlarnice, individualna ložišta), mali i srednji proizvodni procesi (pekare, priprema brze hrane, roštilj), pojedini industrijski objekti na teritoriji grada i poljoprivreda, odnosno korišćenje sredstava za zaštitu sa zemlje i iz vazduha“, navodi se u ovom dokumentu.

   

  U pojedinim delovima grada, gde je evidentiran veći broj individualnih ložišta, građani koriste različite vrste goriva nepoznatog porekla. Emisija zagađujućih materija iz pokretnih izvora takođe je uslovljena kvalitetom goriva, procesom sagorevanja u motorima u odnosu na starost vozila, gustinom saobraćaja, uličnom infrastrukturom i urbanističkim rešenjima.

   

  Poseban problem predstavlja vetar. Dominantni jugoistočni i severni vetar dovodi do toga da se emisije iz industrijske zone rasprostiru do centra grada.

   

  Neophodne intervencije u saobraćaju

   

  Uz konstataciju da je Zrenjanin i pre donošenja plana preduzeo neke mere na unapređenju, planom su predviđene dugoročne mere koje bi trebalo da poboljšaju kvalitet vazduha. One su svrstane u nekoliko oblasti.

   

  Neke od njih su izrada urbanističkog plana javnih zelenih površina, njihovo planiranje i ozelenjavanje duž sabraćajnica, redovno čišćenje i pranje ulica i puteva, kao i javnih površina, šetališta i parkinga. Trebalo bi, smatraju autori plana, i redovno ažurirati Lokalni registar izvora zagađivanja životne sredine.

   

  Intervencijama u saobraćaju doprinelo bi se unapređenju kvaliteta vazduha. Predloženo je uvođenje smart sistema za upravljanje saobraćajem, zamena standardnih raskrsnica kružnim tokovima, planiranje i proširenje zona sa ograničenjem saobraćaja.

   

  Zrenjanin nema sveobuhvatnu analizu saobraćaja, piše u planu, ali postoji prostor za drugačiju organizaciju. Moglo bi to biti obezbeđivanje adekvatnog gradskog prevoza sa ekološki prihvatljivim voznim parkom. Jedno od rešenja je i proširenje pešačkih zona i povećanje biciklističkih staza.

   

  Toplifikacija i gasifikacija delova grada i korišćenje obnovljivih izvora energije, uz primenu mera energetske efikasnosti, svakako bi doprineli da vazduh u Zrenjaninu bude bolji.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Postoje delovi grada za koje nije obezbeđeno daljinsko grejanje. Nedovoljno je i korišćenje obnovljivih izvora energije koji su ekonomski najisplativiji.

   

  Autori plana smatraju i da treba kontinuirano raditi na edukaciji stanovništva.

   

  Zrenjanin opet naručuje studiju za poboljšanje kvaliteta javnog prevoza

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad

  Nova žalba na odluku grada u vezi sa gumarom Linglong

  Građanski preokret je saopštio da je danas podneo žalbu Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine protiv Gradske uprave Zrenjanina zbog ponovljene odluke da kineskoj […]