• Umesto poslovnih ljudi, u napuštene lokale se uselili beskućnici

  Ni ono što je iznad više ne izgleda reprezentativno, a ono što je ispod liči na scene iz filmova strave i užasa. Tako bi se, u jednoj rečenici, mogla ispričati priča o zgradi nekadašnje Vojvođanske banke, na Trgu dr Zorana Điniđića u Zrenjaninu, i o poslovno – tržnom centru koji se nalazi ispod ove građevine.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Umesto poslovnih ljudi, u napuštene lokale se uselili beskućnici

  Tekst o zgradi banke, koji je ovih dana objavio portal zrenjaninski.com, izazvao je veliki broj komentara čitalaca. Jedan od njih poželeo je da podeli sa nama priču o tome kako je sve bilo zamišljeno a u šta se, na kraju, pretvorilo.

   

  PROČITAJTE JOŠ: „Nasukani brod i arhitektonski užas“: Šta građani misle o zgradi Vojvođanske banke

   

  – Po prvobitnom projektu, ispod zgrade banke trebalo je budu samo garaže odnosno parking. U nekom trenutku, ne znam po čijoj ideji, umesto toga je urađen projekat za 11 lokala – počinje priču naš sugrađanin, koji je želeo da ostane anoniman.

   

  Projekat je menjan i tokom gradnje da bi se, po završetku, dobilo 2.500 kvadrata poslovnog prostora odnosno lokala, od kojih sada radi svega nekoliko.

   

  Neki nikada nisu useljeni, a neki su u međuvremenu napušteni. Jedan od razloga je, prema rečima našeg sagovornika, što su se vlasnici uknjižili tek 2013. godine, a drugi što nikada nije ni počela druga faza izgradnje, u kojoj je trebalo da se probije prolaz od tržnog centra do Gimnazijske ulice.

   

  Problem su, kao i u sličnim slučajevima, komplikovani imovinsko – pravni odnosi. Plato na kom je izgrađena banka, pa i njen podzemni deo, u vlasništvu su više subjekata, što privatnih, što javnih.

   

  Kad se ne zna šta je čije, onda propadanje nekako ide brže.

   

  horor u poslovno - tržnom centru
  Foto: zrenjaninski.com

   

  Stare pločice se bukvalno raspadaju

   

  Zgrada banke je, tvrdi sagovornik portala zrenjaninski.com, potonula 20 centimetara, pa to dovodi do prokišnjavanja u nekim lokalima.

   

  – Sanacija platoa koju je finansirao grad niti je urađena kvalitetno niti je završena do kraja. Zato su na delu koji vodi do privatne laboratorije ostale stare pločice, koje se bukvalno raspadaju. Zbog prokišnjavanja se raspada i spušteni plafon u tržnom centru. O osvetljenju i da ne govorim. Neonke su pokidane, zarđale i niko ih ne popravlja. One bi trebalo da su deo javne rasvete ali su, kao lokali, privatni. Valjda se zato i ne zna ko bi trebalo da ih održava – nastavlja naš sagovornik.

   

  U napuštene lokale su se uselili beskućnici, a da bi nadležni intervenisali, vlasnik mora da prijavi provalu. Vlasnika nema, niti mu pada na pamet da se bavi time.

   

  – Prošle nedelje su ljudi koji su zaposeli napuštene lokale zapalili smeće da bi se ugrejali, pa je izbio požar. Vatrogasci su ga sa mosta gasili jer vozilo ne može da uđe u tržni centar, a banka je zavrnula vodu na hidrantima, pošto ne želi da plaća potrošnju vode u slučaju da izbije požar, kao što se sada desilo. A cev za hidrante u tržnom centru je povezana sa bankom – priča naš sagovornik.

   

  tržni centar ispod vojvođanske banke
  Foto: zrenjaninski.com

   

  Jedno vreme naplaćivan parking

   

  Još je zanimljivije što je Javno komunalno preduzeće „Pijace i parkinzi“ nekoliko godina deo praznog prostora pretvorilo u parking i naplaćivalo parkiranje. Na prilaznom putu ka tom delu čak je stavljena i rampa na kojoj se moglo videti koliko ima slobodnih mesta na parking.

   

  Posle jedne tužbe, odustali su. Niti su obeležili parking mesta, niti u tom delu postoji protivpožarna zaštita. Za neverovati, kaže naš sagovornik.

   

  Problema ima, ne zna im se broj. A najveći je što se već godinama o poslovno – tržnom centru, koji se nalazi u strogom centru grada, niko ne izjašnjava.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  – Niko više ne spominje ni povezivanje sa Gimnazijskom, ne spominje kanalizaciju, osvetljenje… Svako malo nikne mini divlja deponija u podzemlju. Dođu, očiste, da bi se ponovo napravila. Meni je neshvatljivo da se ovaj problem ne rešava više od tri decenije. Na bilo koji način – završava priču sagovornik portala zrenjaninski.com.

   

  Na redu rekonstrukcija železničkih stanica u Zrenjaninu i Melencima

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad

  Nova žalba na odluku grada u vezi sa gumarom Linglong

  Građanski preokret je saopštio da je danas podneo žalbu Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine protiv Gradske uprave Zrenjanina zbog ponovljene odluke da kineskoj […]