• U ovoj zgradi je bila prva ženska škola, posle se u njoj nalazio dom za decu bez roditelja

  U ovoj zgradi je bila prva ženska škola u Velikom Bečkereku, sagrađena 1880. godine. To piše na tabli koju je Zrenjaninska biskupija svojevremeno postavila na zgradu Klostera, smeštenu u Ulici dr Slavka Županskog u Zrenjaninu.   Na toj tabli piše i da je 1944. godine škola zatvorena a zgrada nacionalizovana, kao i da je nakon […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  U ovoj zgradi je bila prva ženska škola, posle se u njoj nalazio dom za decu bez roditelja

  U ovoj zgradi je bila prva ženska škola u Velikom Bečkereku, sagrađena 1880. godine. To piše na tabli koju je Zrenjaninska biskupija svojevremeno postavila na zgradu Klostera, smeštenu u Ulici dr Slavka Županskog u Zrenjaninu.

   

  Na toj tabli piše i da je 1944. godine škola zatvorena a zgrada nacionalizovana, kao i da je nakon restitucije, 2011. godine, vraćena Katoličkoj crkvi i da je danas u vlasništvu Zrenjaninske biskupije.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Završena letnja sezona na kupalištu Peskara i izletištu Tisa

   

  Na drugoj tabli, koju su 29. septembra 1984. godine postavili pitomci doma, navodi se da se u ovoj zgradi od 1944. do 1960. nalazio Dečiji dom. U njemu su bila smeštena deca palih boraca, žrtava fašističkog terora, i druga deca bez roditelja iz svih krajeva zemlje. Piše i da su se ona ovde, pod brigom društvene zajednice i Grada Zrenjanina, vaspitavala, učila i osposobljavala za samostalan život.

   

  Spomenik kulture izgrađen između 1880. i 1909.

   

  Zgrada siromašnih školskih sestara „De Notre Dame“, poznata i kao Kloster, spomenik je kulture koji izgrađen u periodu između 1880. i 1909. godine. Njen prvi vlasnik bio je Rimokatolički zavod za vaspitanje devojaka „De Notre Dame“.

   

  „Nakon Drugog svetskog rata, komunističke vlasti su crkvi oduzele zgradu, ali joj tom prilikom nije promenjena namena. Ostala je u funkciji obrazovno-vaspitnog sistema nove sekularne države. U stariji objekat je smeštena Osnovna škola „Vuk Karadžić“, dok se u dograđenom krilu, koji je restitucijom vraćen crkvi, nalazila Medicinska škola. Ona je bila tamo sve do 2009. kada je premeštena u novu zgradu. Nakon preseljenja Medicinske škole, ovaj deo je napušten“, kažu u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

   

  Konzervatorsko-restauratorski radovi na obnovi dela Klostera, u kom je smeštena OŠ „Vuk Karadžić“, izvedeni su 2012. Zatim je 2014. obnovljen objekat u dvorištu u kome se nalazi fiskulturna sala.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Godine 2013. ispravljena je šezdesetogodišnja nepravda. Restitucjom je vraćen deo u kome se nalazila Medicinska škola i kapela. Posle toga je Zrenjaninska biskupija uredila objekat i vratila mu stari sjaj, dajući primer ostalima kako se čuva vredno graditeljsko nasleđe.

   

  Ovog 1. septembra u „Ogrevu“ počinje nova nedeljna akcija!

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 2

  1. Pozdravljam to što je vraćena ranijem vlasniku kroz retituciju. Katastrofalno je to što je prazna, čemu svrha. Lep je grad MačuPikču, nekada veliki grad danas turistička atrakcija. Ja sam za funkcionalnost i racionalnost. Nadam se da će novi vlasnici imati sluha, da je privedu nekoj nameni, a ne da se skuplja prašina. Šteta. Tako stoji skoro 10 godina prazan objekat. Ako uporeedimo ranije gemneracije vlasnika i sada nove vlsnike, onda su prvi bili funkcionalniji i praktičniji. Znam da je njihovo vlasništvo i mogu da rade šta hoće, ali koliko je to racionalno.

  2. S obzirom da Katolička crkva ne koristi objekat, Grad bi trebalo da ponudi crkvi da otkupi zgradu za potrebu neke ustanove kulture.

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin