• Dupliran broj mladih kupaca stanova uzrasta od 18 do 30 godina

    Republici Srbiji se smeši nova era na stambenom tržištu, kada je reč o starosnoj strukturi kupaca.   Prema najnovijim podacima Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), beleži se impozantan porast udela kupaca stanova mlađih od 30 godina u ukupnom broju kupoprodaja stanova, označavajući snažan zaokret u svetu nekretnina.     U prvom polugodištu ove godine, prema podacima […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Dupliran broj mladih kupaca stanova uzrasta od 18 do 30 godina

    Republici Srbiji se smeši nova era na stambenom tržištu, kada je reč o starosnoj strukturi kupaca.

     

    Prema najnovijim podacima Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), beleži se impozantan porast udela kupaca stanova mlađih od 30 godina u ukupnom broju kupoprodaja stanova, označavajući snažan zaokret u svetu nekretnina.

     

    mladi kupci stanova
    Izvor: RGZ

     

    U prvom polugodištu ove godine, prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, čak 15,2 odsto svih transakcija stanova bili su mladi kupci, uzrasta od 18 do 30 godina. Ovaj broj je izuzetno značajan u poređenju sa podacima iz prethodne godine, kada je ova kategorija kupaca predstavljala 13,6 odsto tržišta, a naročito ako uporedimo sa 2019. godinom, kada je udeo mladih iznosio skromnih 7,9 odsto.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Pogledajte dvosoban stan u širem centru grada koji se prodaje potpuno opremljen (Foto)

     

    „Očigledno je da se mladi sve više usmeravaju ka ostvarenju svojih stambenih snova“, konstatuju u RGZ.

     

    U regionu Vojvodine, kupci mlađi od 30 godina učestvuju u stambenom tržištu sa udelom od 16,1 odsto. Najmanji udeo je zabeležen u regionu Šumadije i Zapadne Srbije sa 13,5 odsto. U Beogradu, gde se stvara puls modernog života, 15,7 odsto mladih se odlučuje za svoj prvi korak na stambenom putovanju.

     

    Menja se starosna struktura kupaca

     

    Zanimljivo je da se i starosna struktura kupaca menja. Prosečan kupac stana u Srbiji je postao sve mlađi, sada sa 45 godina u 2023. godini, u poređenju sa 46 godina u 2022. i čak 49 godina 2018. godine.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Nešto novo za vaše kupatilo i dvorište: Unesite u dom dozu luksuza i elegancije!

     

    „Mladi ljudi, sa svojom energijom i ambicijama, postaju snaga koja oblikuje srpsko stambeno tržište“, tvrde u RGZ.

     

    U istom periodu, analiza starosne raspodele pokazuje da su stanove najčešće kupovali pojedinci između 31 i 45 godina (40 odsto). Grupa od 46 do 60 godina i oni preko 60 godina zauzeli su 27,7 i 17,1 odsto tržišta. Ovi podaci oslikavaju dinamiku života i raznovrsne potrebe različitih generacija.

     

    mladi kupci stanova
    Izvor: RGZ

     

    „Uspon mladih kupaca na srpskom stambenom horizontu u skladu je sa globalnim trendom. Prema izveštaju Nacionalne asocijacije za nekretnine za 2022. godinu, u Sjedinjenim Američkim Državama udeo mladih kupaca iznosio je 20 odsto. U isto vreme Srbija sigurnim koracima sledi ovaj put, pokazavši da mladi imaju ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti ne samo svojih domova, već i društva u celini“, navode u Republičkom geodetskom zavodu.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Prijave za jednokratnu pomoć od 10.000 dinara počinju u nedelju

     

    U RGZ dodaju da ovaj dinamičan trend nudi obilje mogućnosti i izazova kako za kupce, tako i za stambeno tržište. Nove generacije donose sa sobom nove preferencije, tehnološku osvešćenost i želju za modernim načinom života, što će sigurno doprineti inovacijama u sektoru nekretnina.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 1

    1. Удео купаца у односу на укупан број становника не треба да знамо. Кога брига за динамичне трендове у оквиру безначајне групице. Не читају они ове вести, брзо се живи, нема се кад.

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija