• Prestala da važi uredba Vlade Srbije: Kraj popustima za racionalnu potrošnju struje

    Aprilski računi za električnu energiju biće bez popusta za štediše, jer je 31. marta prestala da važi uredba Vlade Srbije o stimulisanju domaćinstava da smanje potrošnju struje.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Prestala da važi uredba Vlade Srbije: Kraj popustima za racionalnu potrošnju struje
    Foto: Pixabay

     

    Popusti koje je Elektroprivreda Srbije odobravala u periodu od 1. oktobra 2023. do 31. marta ove godine iznosili su od 20 do 40 odsto, u zavisnosti od toga koliko su domaćinstva trošila manje struje u odnosu na iste mesece prethodne dve godine.

     

    Pravo na popuste imala su domaćinstva koja su smanjila potrošnju električne energije za pet do 15 odsto u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine u kom je ostvarena veća potrošnja, i doneli su popust od 20 odsto.

     

    Za uštedu električne energije od 15 do 20 odsto umanjenje je bilo 25 odsto, a za uštedu od 20 do 25 odsto obračunavao se popust od 30 odsto.

     

    Za domaćinstva koja su smanjila potrošnju struje za 25 do 30 odsto obračunavao se popust od 35 odsto, dok je najveći popust od 40 odsto bio za domaćinstva koja su smanjila potrošnju za više od 30 odsto u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Prodata imovina kompanije „Yuko“ iz Žitišta: Objekte kupilo preduzeće za reciklažu

     

    I baš je mart bio mesec u kom su građani bili najefikasniji u potrošnji struje, saopštila je Elektroprivreda Srbije.

     

    „Najveći popust od 40 odsto Elektroprivreda Srbije odobrila je za 24,7 odsto domaćinstava, odnosno 831.968 i taj broj domaćinstava u martu je uštedeo više od 30 odsto električne energije u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine. Za 12,4 odsto korisnika, odnosno 418.806 domaćinstava, martovski račun je manji za 20 odsto. Popust na računu za energiju od 25 odsto ima 6,2 odsto domaćinstava, za 5,6 odsto korisnika umanjen je račun za 30 odsto, dok je popust od 35 procenata ostvarilo pet odsto domaćinstava“, saopštila je Elektroprivreda Srbije.

     

    Iako je u martu ostvarena rekordna ušteda, među gradovima i opštinama u Srbiji sa najvećom uštedom ne nalaze se ni Zrenjanin kao ni jedna druga opština iz Srednjobanatskog okruga.

     

    PROČITAJTE JOŠ: FOTO: Izdaje se poslovni prostor na odličnoj lokaciji – lokal je nov i opremljen!

     

    Najviše su štedeli građani u Beogradu, Nišu, Šapcu, Smederevu, Vranju, Novom Sadu, Subotici, Somboru i Sremskoj Mitrovici.

     

    Ukoliko Vlada Srbije proceni da bi ovi popusti trebalo da važe i od narednog oktobra, odluka će biti doneta na vreme.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija