• U Gradskoj bašti pronađeni predmeti i fragmenti iz doba neolita!

  Pronađeno je mnogo arheoloških fragmenata iz najstarijeg doba neolita, predmeta sa odlikama starčevačke i elementima vinčanske kulture.   Arheološki nalazi otkriveni su u Gradskoj bašti prilikom radova na rekonstrukciji toplovoda, koji su započeti pre više od mesec dana.   Poslednjih dana, majstorima za toplovod pridružili su se i stručnjaci iz Narodnog muzeja u Zrenjaninu.   […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  U Gradskoj bašti pronađeni predmeti i fragmenti iz doba neolita!

  Pronađeno je mnogo arheoloških fragmenata iz najstarijeg doba neolita, predmeta sa odlikama starčevačke i elementima vinčanske kulture.

   

  Arheološki nalazi otkriveni su u Gradskoj bašti prilikom radova na rekonstrukciji toplovoda, koji su započeti pre više od mesec dana.

   

  Poslednjih dana, majstorima za toplovod pridružili su se i stručnjaci iz Narodnog muzeja u Zrenjaninu.

   

  -Kad smo primetili prve naznake nečega što ukazuje da bi ispod naših nogu  moglo biti arheološko nalazište, došli smo na lice mesta i nekoliko dana kopamo i prosejavamo ono što je, na žalost, iskopao bager – kaže za portal zrenjaninski.com Dejan Vorgić, kustos u Narodnom muzeju.

   

   

  On napominje da je iz svakog perioda pronađeno nešto veoma vredno, posebno za muzej.

   

  -Kada su dograđivana krila na županijskoj zgradi, pronađeno je mnogo predmeta iz prethodnog perioda, ali su oni svi završili u Budimpešti i Temšvaru, koji su imali muzeje. Mi ne znamo šta sve tamo postoji, jer to nikad nije ugledalo svetlo dana. Sada imamo sreću da smo mi nešto iz praistorije pronašli, i to će to završiti u našem muzeju – ističe Vorgić.

   

  Trenutno se materijal prikuplja. Sledi pranje, obrada, upoređivanje i tek za mesec, dva moglo bi se znati šta je sve pronađeno u Gradskoj bašti. Na pitanje, šta je najvrednije do sada otkriveno, Vorgić napominje da je još rano da se s takvim ocenama izlazi u javnost.

   

   

  -Sve što se pronađe je važno. Tanjir iz turskog doba, srednjovekovni novčić… Pronašli smo stub sa srednjovekovne crkve. Sledeće godine veliki je jubilej, dva veka od od završetka radova na županijskoj zgradi nakon velikog požara. Divna prilika da taj jubilej prati i jedna izložba na kojoj bi bili prikazani svi artefakti pronađeni u Gradskoj bašti – kaže Vorgić.

   

  Ono što znatiželjnike kojih ne manjka ovih dana najviše interesuje je, ima li ispod trave u Gradskoj bašti laguma i ostataka Bečkerečke tvrđave.

   

  -Ono što smo mi videli, pre bih rekao da su ostaci vodovoda i kanalizacije iz 19. veka. Ipak, mi nismo fokusirani na taj deo. Trenutno nas najviše interesuje neolit. Reći ću samo da je naći naseobinu iz najstarijeg doba, fantastično – zaključuje naš sagovornik.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 3

  1. A da vi nabavite recimo jedan osrednji 3D detektor? Prošla su vremena lopate i ašova,Šiler je odavno pronasao troju.Dok se vi zajebavate sa lopatama dosta njih vec odavno detektorima pronalazi svasta u atarima i u samom gradu!

   1. Koliko vidim,neko izrucio zemlju, a oni kao kopaju skockani ko manekeni:-)
    Vise mi lici na oglodjganu kosku sto je debela stoka Ceda bacio keru:-)
    I stare keramicke plocice koje su se tu zadesile odavno!
    Najvece otkrice iz gradske „uprave“ tek treba da se objavi,prvo da se pokradeni materijal otarasi,da se operu i obrnu pare,pa ce se tek onda znati ko je sta pokrao,iako narod zna za vecinu krivicnih dela!
    Umesto da kopate po arhivi debele stoke,lopova i lazova Cede,Santovca i ostalih cvaraka…da objavite koliko su zloupotrebili polozaj,oprali para,zatvorili fabrika i pokrali narod…vi se bavite glupostima ,koga boli kurac za istoriju??
    Kolike su vam plate da se igrate cetkicom za likovno?Mozda se i ja pridruzim:-)

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo