• ŠKOLA UKINULA RUMUNSKI JEZIK!

  Povodom ove informacije upućen je oštar protest nadležnima, očekuje se reakcija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  JANKOV MOST – Na sednici Saveta Mesne zajednice Jankov Most seosko rukovodstvo je informisano da je u Osnovnoj školi „Đura Jakšić“ u Zrenjaninu, odnosno njenom odeljenju u Jankovom Mostu, ukinut rumunski jezik koji su deca učila fakultativno.

  Jankov Most
  Jankov Most

  Ista informacija saopštena je i na tradicionalnom zboru meštana koji se svake godine održava 2. januara. Meštani su ogorčeni ovim potezom, kao i činjenicom da se ukida i regionalna radio stanica „Zrenjanin“, a samim tim i emisija na jezicima manjina.

  Povodom ove informacije, upućen je oštar protest, jer predstavnici ovog naroda to doživljavaju kao atak na prava rumunske manjinske zajednice, zagarantovana Ustavom Republike Srbije.

  Savet Mesne zajednice Jankov Most zauzeo je stav da se uputi zahtev Nacionalnom savetu Rumuna, sa sedištem u Novom Sadu, da se traži vraćanje rumunskog jezika u nastavni program.

  Podsećanja radi, Jankov Most je nastanjen pretežno pripadnicima rumunske zajednice, u osnovnoj školi se nastava odvija na rumunskom jeziku za decu od prvog do četvrtog razreda, a fakultativno za decu od petog do osmog razreda. Za decu koja odlaze da studiraju u Rumuniju, ovo je veoma važno, jer se od njih traži dobro poznavanje jezika i pismena potvrda o tome.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo