• Rodna ravnopravnost: Na čelu grada samo jedanput je bila žena, i to svega godinu dana

  Grad Zrenjanin, kao jedan od strateških dokumenata, ima i Lokalni akcioni plan za rodnu ravnopravnost, koji važi do 2027. godine. U njemu su date smernice kako bi u narednim godinama trebalo da se rodna ravnopravnost iz dokumenata primeni u stvarnom životu, kako u politici, tako i u sferi privrede i preduzetništva, zapošljavanja, obrazovanja, zdravstvene zaštite… […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Rodna ravnopravnost: Na čelu grada samo jedanput je bila žena, i to svega godinu dana

  Grad Zrenjanin, kao jedan od strateških dokumenata, ima i Lokalni akcioni plan za rodnu ravnopravnost, koji važi do 2027. godine. U njemu su date smernice kako bi u narednim godinama trebalo da se rodna ravnopravnost iz dokumenata primeni u stvarnom životu, kako u politici, tako i u sferi privrede i preduzetništva, zapošljavanja, obrazovanja, zdravstvene zaštite…

   

  Iako je ovaj dokument usvojila Skupština grada, zanimljivo je da je možda i najlošija situacija koja se odnosi na rodnu ravnopravnost baš u sferi političke prakse. Od ukupno 67 odbornika u lokalnom parlamentu, manje od polovine su žene.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Karate klub Banatski cvet organizuje besplatan kurs samoodbrane za žene

   

  Predsednik Skupštine je muškarac, baš kao i njegov zamenik. Sekretarka Skupštine i njena zamenica su žene.

   

  Na pozicijama izvršne vlasti u Zrenjaninu situacija je ovakva: gradonačelnik je muškarac, baš kao i njegov zamenik. Međutim, od četvoro pomoćnika gradonačelnika, tri su žene.

   

  U svojoj dugoj istoriji, Zrenjanin je na svom čelu imao ženu samo jedanput, a i ona se na toj funkciji zadržala svega godinu dana. Bila je to Bogdana Glumac Levakov, koja je funkciju predsednice opštine obavljala od 1985. do 1986. godine.

   

  Od 11 članova Gradskog veća – nijedna žena

   

  U aktuelnom sastavu Gradskog veća, koji broji 11 članova, nema nijedne žene. I na čelu Srednjobanatskog upravnog okruga je muškarac. Direktori gradskih javnih preduzeća su muškarci.

   

  Gde su, onda, žene?

   

  Žene su za stepenicu niže, odnosno na pozicijama koje nemaju izvršne mehanizme. Žene su pomoćnice gradonačelnika i načelnice odeljenja u Gradskoj upravi.

   

  Ako se pogledaju direktorske pozicije, žene su u manjini i kad su u pitanju javne ustanove i ustanove kulture.

   

  Ženama je u aktuelnoj gradskoj vlasti pripao sektor socijalne zaštite, Turistička organizacija, zaštita prirode a od ustanova kulture – Savremena galerija i Istorijski arhiv.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Ako se sadašnja situacija uporedi sa prethodnim periodom, može se konstatovati da, bez obzira na usvojene dokumente, formiranje saveta i komisija, u praksi nije puno toga učinjeno kada je reč o rodnoj ravnopravnosti.

   

  Vojvođani su glas Zrenjanina u Skupštini Vojvodine

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin