• POPUŠTAMO PSIHIČKI: Sve češće pijemo i padamo u depresiju

  Šef Odseka dnevne bolnice Psihijatrije u Opštoj bolnici Zrenjanin dr Vesela Jašin Laletin izjavila je da je visoka učestalost stresnih poremećaja, kao i da se beleži porast mentalnih poremećaja.   – Sve češća je zloupotreba alkohola, ali i zloupotreba psihoaktivnih supstanci. Takođe, sve je veći broj samoubistava, a depresija, i to ne samo kod odraslih, […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  POPUŠTAMO PSIHIČKI: Sve češće pijemo i padamo u depresiju

  Šef Odseka dnevne bolnice Psihijatrije u Opštoj bolnici Zrenjanin dr Vesela Jašin Laletin izjavila je da je visoka učestalost stresnih poremećaja, kao i da se beleži porast mentalnih poremećaja.

   

  – Sve češća je zloupotreba alkohola, ali i zloupotreba psihoaktivnih supstanci. Takođe, sve je veći broj samoubistava, a depresija, i to ne samo kod odraslih, nego sve češće i kod dece, nešto je što nas svakodnevno prati i što predstavlja veliki problem. Postajemo društvo starih, sve češće na preglede dolaze stare i dementne osobe koje više ne mogu same da žive i funkcionišu – upozorila je dr Jašin Laletin.

   

  Kako je navela, čak dve trećine psihijatrijskih pacijenata nikada ne potraži stručnu pomoć ili savet i ne uzima lekove iz straha da će ih odbaciti porodica, radna organizacija i društvo. Tako pacijent ostaje sam sa svojim problemima, teškim mislima, vrti se u začaranom krugu dugo vremena, dok ne bude iscrpljen i tek tada zatraži pomoć.

   

  U Odseku dnevne bolnice Psihijatrije rad je osmišljen u poluhospitalnom tretmanu. Pacijenti dolaze ujutro, dobijaju lekove, prisustvuju grupno – terapijskoj zajednici, gde su tematski određeni dani. U rad su uključeni psiholog, socijalni radnik, radni terapeut, lekar, edukovane sestre… Rad je podeljen u tri sekcije: sekcija za lečenje bolesti zavisnosti gde prevashodno spada alkoholizam, sekcija za psihotične poremećaje i sekcija za neurotične poremećaje gde spadaju anksiozni poremećaj, depresija…

   

  – To je najsavremeniji način lečenja psihijatrijskih bolesnika, a naš cilj je da obuhvatimo što više pacijenata, kako bi bilo što manje hospitalizovanih – navodi dr Jašin Laletin.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  Debata o značaju prava na udruživanje

  Građanski preokret, u saradnji s Beogradskom otvorenom školom, uz podršku Evropske unije, u subotu, 25. maja, organizuje u Zrenjaninu debatu o značaju prava na […]