• Obeležena 102. godišnjica osnivanja prvog Srpskog narodnog odbora

  U Zrenjaninu je, uz poštovanje epidemioloških mera i preporuka, svečano obeležena 102. godišnjica osnivanja prvog Srpskog narodnog odbora u Vojvodini.   U 9 časova služena je svečana liturgija u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Svetosavskoj ulici. U porti hrama, nakon što je Milica Dosković intonirala himnu, položeni su venci na spomen ploču. Vence su položili […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Obeležena 102. godišnjica osnivanja prvog Srpskog narodnog odbora

  U Zrenjaninu je, uz poštovanje epidemioloških mera i preporuka, svečano obeležena 102. godišnjica osnivanja prvog Srpskog narodnog odbora u Vojvodini.

   

  U 9 časova služena je svečana liturgija u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Svetosavskoj ulici. U porti hrama, nakon što je Milica Dosković intonirala himnu, položeni su venci na spomen ploču. Vence su položili delegacije Srednjobanatskog upravnog okruga, Grada Zrenjanina, Srpskog narodnog odbora „Svetozar Miletić“, Matice srpske, organizacije „Svetosavlje“ i Gradskog odbora Srpske napredne stranke.

   

  Skupu se obratio gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura. On je podsetio na slavne dane iz istorije grada, kada je grupa uglednih građana, predvođena dr Slavkom Županskim, inicirala osnivanje prvog Srpskog narodnog odbora u tadašnjoj Austrougarskoj.

   

  godišnjica osnivanja srpskog narodnog odbora

   

  Simo Salapura: Vojvodina ponosno stoji uz maticu

   

  – Narodni izaslanici iz srednjeg Banata su i na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu, u novembru 1918, istakli želju prvog Srpskog narodnog odbora da se Vojvodina najpre prisajedini Srbiji, a da se tek onda odlučuje o sudbini zajedničke države južnih Slovena. Ostalo je tako do danas, i to je jedna od najvećih tekovina ideja i dela dr Slavka Županskog i ostalih narodnih prvaka. Projekat Jugoslavije doživeo je neuspeh, ali Vojvodina ponosno stoji uz maticu i gradi budućnost. A naše je da kroz razvoj i napredak sledimo i opravdamo dela naših predaka – istakao je gradonačelnik Salapura.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Gorjana Ponjević Ballani dobila specijalno priznanje za kreativno zanatstvo

   

  Potom su položeni venci na spomen kuću osnivača Srpskog narodnog odbora dr Slavka Županskog, u Svetosavskoj ulici. Direktor Zrenjaninske gimnazije Milan Radaković je podsetio da su osnivačkoj skupštini novoformiranog odbora prisustvovali dr Andrija Vasić, Živojin Ž. Terzin, prota Žarko Stakić, pop Dragutin Mojić, Milan Rakić, Paja Ristić, Svetozar Isaković i Jefta Vukov, i da je za predsednika izabran dr Slavko Županski.

   

  Odbor je svoje ciljeve ostvario, a smena vlasti u Velikom Bečkereku obavljena je bez kapi prolivene krvi.

   

  godišnjica osnivanja srpskog narodnog odbora

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo