• MEĐU BESKUĆNICIMA SE NAŠAO I JEDAN MLADIĆ

  ZRENJANIN – U svratištu za beskućnike u Zrenjaninu trenutno boravi 14 lica. Kapacitet ove ustanove socijalne zaštite je deset osoba, ali u zimskim uslovima zaposleni se dovijaju na razne načine kako niko od onih koji imaju potrebu za smeštajem ne bi ostao bez kreveta i krova nad glavom.     – Zimi je i ljudima […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  MEĐU BESKUĆNICIMA SE NAŠAO I JEDAN MLADIĆ

  ZRENJANIN – U svratištu za beskućnike u Zrenjaninu trenutno boravi 14 lica. Kapacitet ove ustanove socijalne zaštite je deset osoba, ali u zimskim uslovima zaposleni se dovijaju na razne načine kako niko od onih koji imaju potrebu za smeštajem ne bi ostao bez kreveta i krova nad glavom.

   

   

  – Zimi je i ljudima koji nemaju krov nad glavom, ili srodnike koji bi se brinuli o njima, ali i onima koji čekaju smeštaj u neku drugu instituciju, potrebno da budu u toplom i na sigurnom. Broj onih koji imaju potrebu za ovakvom vrstom smeštaja, prema podacima Centra za socijalni rad, u okviru kog svratište i funkcioniše, jeste tridesetak. Zato se planira izgradnja novog svratišta 2019. godine – kaže za portal zrenjaninski.com socijalna radnica Ana Čkonjević Gilezan.

   

  U svratište se dolazi sa mišljenjem Centra za socijalni rad a, kako kažu u svratištu, u pitanju su uglavnom starije osobe, iznad 55 godina starosti. Imali su ovde, međutim, i mladića koji je rođen 1999. godine. U svratištu, osobe koje su smeštene dobijaju krevet, hranu, kupanje, zdravstveni pregled, terapiju… Ovde maksimalno mogu da ostanu šest meseci.

   

  – Zima je kritična. Naši korisnici leti vole da su napolju. Ovde prezime, a onda leti žive u nekim svojim neuslovnim smeštajima. I dok su ovde smešteni, mogu da izlaze, ali po pravilima ustanove moraju da se jave kad odlaze i kad dolaze. Vrata se zaključavaju u 22 sata – ističe Čkonjević Gilezan.

   

  Osobama koje su smeštene u svratište potrebno je dosta toga, a stalnih donatora nema.

   

  – Svratište se finansira iz budžeta grada – prošle godine to je bilo četiri miliona dinara. Pomažu nam građani i udruženja, ali sporadično. Ukoliko ima onih koji su raspoloženi da nam pomognu, dobro bi nam došla muška obuća, posteljina, peškiri, sredstva za ličnu higijenu, fen za kosu – kaže Čkonjević Gilezan.

   

  Svi oni koji imaju mogućnosti i želju da pomognu, mogu se obratiti Centru za socijalni rad na telefon 023/ 534 148.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo