• Ko je bio dr Đorđe Joanović, čije ime nose Opšta bolnica i jedna ulica u gradu?

  Opšta bolnica u Zrenjaninu od 1954. godine nosi ime „Đorđe Joanović“. U bolničkom parku postoji bista ovog znamenitog Banaćanina, rad vajara Sretena Stojanovića. Takođe, i jedna ulica u naselju Bagljaš zove se Dr Đorđa Joanovića.   Kakve veze dr Đorđe Joanović ima sa Zrenjaninom i šta znamo o njemu?   PROČITAJTE JOŠ: U Zrenjaninu će […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Ko je bio dr Đorđe Joanović, čije ime nose Opšta bolnica i jedna ulica u gradu?

  Opšta bolnica u Zrenjaninu od 1954. godine nosi ime „Đorđe Joanović“. U bolničkom parku postoji bista ovog znamenitog Banaćanina, rad vajara Sretena Stojanovića. Takođe, i jedna ulica u naselju Bagljaš zove se Dr Đorđa Joanovića.

   

  Kakve veze dr Đorđe Joanović ima sa Zrenjaninom i šta znamo o njemu?

   

  PROČITAJTE JOŠ: U Zrenjaninu će se snimati još dve TV serije, jedna je posvećena nobelovcu Ivi Andriću

   

  On je rođen u Beču 1871. godine. Njegov otac Hariton poreklom je iz Beodre, danas dela Novog Miloševa. Haritonov otac Aksentije u Beodri je bio pravoslavni sveštenik. Majka Marija poreklom je iz Velikog Bečkereka.

   

  Porodica Joanović živela je u Beču, gde je Đorđev otac obavljao visoke dužnosti. Dr Đorđe Joanović je završio Medicinski fakultet u Beču i odmah posle studija se zaposlio na istom fakultetu kao asistent kod čuvenog patologa profesora Ričarda Paltaufa.

   

  Tu će steći i reputaciju jednog od najznačajnijih naučnika u oblasti patologije, odnosno onkologije. Većinu od 58 naučnih radova iz opšte patologije dr Đorđe Joanović je napisao u vreme dok je živeo i radio u Beču.

   

  Po završetku Prvog svetskog rata, dr Joanović se vraća u Srbiju, u Beograd, kako bi stručnim znanjem i organizacionim sposobnostima pomogao osnivanje Medicinskog fakulteta.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Neočekivana smrt profesora Joanovića je sve ražalostila i začudila. Okolnosti pod kojima je nastupila njegova smrt do danas nisu sasvim razjašnjene i kod mnogih postoji sumnja da je Đorđe Joanović bio ubijen. Zvanična verzija kaže da je tokom noći počinio samoubistvo, vešanjem u svom stanu.

   

  Preminuo je 1932. godine i sahranjen je na groblju u Beodri.

   

  Dolja, Šumica, Budžin bulevar… Kako su neka zrenjaninska naselja dobila nazive?

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  Debata o značaju prava na udruživanje

  Građanski preokret, u saradnji s Beogradskom otvorenom školom, uz podršku Evropske unije, u subotu, 25. maja, organizuje u Zrenjaninu debatu o značaju prava na […]