• Dolja, Šumica, Budžin bulevar… Kako su neka zrenjaninska naselja dobila nazive?

  Dolja, Šumica, Zeleno polje, Budžin bulevar, Bagljaš, Gradnulica, Lesnina… Ovo su imena koja nose zrenjaninska naselja. Mnoga od njih zvanično se zovu drugačije, ali ni vreme ni društvene promene nisu mogli ništa tome kako su građani naučili i navikli da zovu ove delove grada Zrenjanina.   Kako su nastala, po kome su nazvana, kako su […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Dolja, Šumica, Budžin bulevar… Kako su neka zrenjaninska naselja dobila nazive?

  Dolja, Šumica, Zeleno polje, Budžin bulevar, Bagljaš, Gradnulica, Lesnina… Ovo su imena koja nose zrenjaninska naselja. Mnoga od njih zvanično se zovu drugačije, ali ni vreme ni društvene promene nisu mogli ništa tome kako su građani naučili i navikli da zovu ove delove grada Zrenjanina.

   

  Kako su nastala, po kome su nazvana, kako su se u jeziku uvrežila?

   

  PROČITAJTE JOŠ: Obavljena dezinfekcija stana u kom su dve osobe preminule usled gušenja plinom

   

  Na mestu gde je danas naselje Šumica, bila je šuma a tamo gde je Dolja, bila je dolina, mesto niže od okolnog dela.

   

  Ali, zašto se Gradnulica zove baš ovako. Postoji nekoliko teorija.

   

  Po jednoj, jedno od najstarijih naselja u gradu dobilo je ime od dve reči, gradna (greda) i ulica, dakle ulica na gredi, odnosno asocijacija na to što je Gradnulica do 18. veka bila poluostrvo, okružena rekom Begej.

   

  Mnogi ovo naselje i danas zovu „Grandulica“, kao velika ulica. Kroz ovo naselje prolazi jedna od najdužih gradskih ulica – Cara Dušana.

   

  Jedno od prvih naselja kolektivnog stanovanja u Zrenjaninu, Ruža Šulman, nosi naziv po narodnom heroju.

   

  Ime naselja po davno zaboravljenom prazniku

   

  Lesnina je nazvana po nekadašnjoj prodavnici nameštaja istoimene slovenačke fabrike, a naselje 4. jul po davno zaboravljenom prazniku – Danu borca, kog su zvali i „praznik ustanka naroda Jugoslavije“.

   

  Budžin bulevar, naselje nastalo šezdesetih godina prošlog veka, nazvano je po tome ko se u njemu u startu nastanio. Bili su to lokalni političari i direktori važnih preduzeća, pa je neko krstio naselje Budžin bulevar. Već odavno ovo naselje ima druge žitelje ali je ime ostalo. Inače, zvaničan naziv ovom malom naselju je Pariske komune ali Budžin bulevar je preživeo i u 21. veku.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Nema odavno fabrike duvana ali je ostala Duvanika, nema odavno Đurice Berberskog ali je ostalo Berbersko, pa je čak dobilo i Novo Berbersko.

   

  Nema ni Šećerane ali je ostalo ime naselja. Nema ni dudova ali je ostala Dudara.

   

  Ukupna dužina puteva na teritoriji Zrenjanina povećana sa 382 na 410 kilometara

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 2

  1. A mala amerika koja je dobila ime po zgradama koje su svojevremeno gradjene i pobudile mastu da podcecaju na americke

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad