• GRAD NA RAZLIČITE NAČINE POMAŽE DECI I RODITELJIMA

  ZRENJANIN – Grad Zrenjanin je i u prošloj godini na različite načine iskazivao društvenu brigu o deci i finansijski pomogao porodiljama i roditeljima, navodi se o izveštaju o radu Gradske uprave, koji se ove nedelje našao pred odbornicima Skupštine grada Zrenjanina.     Jedan od načina pomoći bila je isplata roditeljskog dodatka koji, po Zakonu o finansijskoj […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  GRAD NA RAZLIČITE NAČINE POMAŽE DECI I RODITELJIMA

  ZRENJANIN  Grad Zrenjanin je i u prošloj godini na različite načine iskazivao društvenu brigu o deci i finansijski pomogao porodiljama i roditeljima, navodi se o izveštaju o radu Gradske uprave, koji se ove nedelje našao pred odbornicima Skupštine grada Zrenjanina.

   

  Foto: Pixabay

   

  Jedan od načina pomoći bila je isplata roditeljskog dodatka koji, po Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom, ostvaruju majke za prvo, drugo, treće i četvrto dete, ukoliko neposredno brinu o toj deci.

   

  Visina utvrđenog roditeljskog dodatka za decembar 2017. godine iznosila 39.503 dinara za prvo dete jednokratno, 154.472 dinara za drugo dete (24 rate po 6.436 dinara), 278.037 dinara za treće dete (24 rate po 11.584 dinara) i 370.713 dinara za četvrto dete (24 rate po 15.446 dinara).

   

  U periodu na koji se odnosi godišnji izveštaj, zahteve je podnelo i pravo ostvarilo 985 majki porodilja, a isplata roditeljskog dodatka bila je redovna.

   

  U izveštaju se podseća da je Odlukom o pravu na roditeljski dodatak za treće dete Izvršnog veća Autonomne Pokrajine Vojvodine utvrđeno pravo na roditeljski dodatak za treće dete počev od 1. januara 2014, koji se isplaćuje porodici u 24 jednake mesečne rate, po 12.000 dinara mesečno. Ovo pravo u 2017. ostvarilo je 130 majki porodilja sa teritorije grada Zrenjanin.

   

  „Od 25. oktobra prošle godine, rešenjem koje je doneto na sednici Gradskog veća, određena je isplata jednokratne novčane pomoći majkama za prvorođeno dete u iznosu od 50.000 dinara, a u iznosu od 35.000 dinara za svako naredno živorođeno dete, bez obzira na broj rođene dece. Ovo pravo je ostvarilo 997 majki porodilja“, navodi se u izveštaju o radu Gradske uprave, odnosno Odseka za društvenu brigu o deci i socijalno uključivanje.

   

  Takođe, svim majkama porodiljama iz sredstava budžeta grada izdate su potvrde za kupovinu bebi opreme u Apoteci „Centar“ u Zrenjaninu, u iznosu od 6.180 dinara, a ovaj vid pomoći se redovno realizuje.

   

  U izveštaju se navodi i da se broj korisnika prava na dečiji dodatak, koji po Zakonu ostvaruje jedan roditelj za prvo, drugo, treće i četvrto dete po redu rođenja u porodici, do navršenih 19 godina života, kreće na nivou od oko 3.500 korisnika godišnje. Visina dečijeg dodatka u decembru je iznosila 2.760 dinara za porodicu i 3.589 za samohranog roditelja, i bila je ista za svako dete (prvo, drugo, treće i četvrto). Dinamika isplate je redovna, što podrazumeva da se oko 20-og u mesecu isplaćuje za prethodni mesec. U periodu od godinu dana doneto je ukupno 3.910 rešenja za dečiji dodatak.

   

  Među merama koje su preduzimane su i regresiranje troškova boravka za treće, četvrto i svako naredno dete u Predškolskoj ustanovi, u visini od 100 odsto iz sredstava budžeta Grada Zrenjanina. Na osnovu podnetih zahteva 2017. godine, doneta su ukupno 362 rešenja za Predškolsku ustanovu Zrenjanin i osnovne škole u naseljenim mestima.

   

  Pravo na regresiranje troškova boravka i užine u osnovnoj školi za treće i svako naredno dete u porodici ostvarilo je 1.656 dece. U 2017. je overeno i ukupno 426 uverenja za studentske stipendije i kredite, 414 uverenja za učeničke stipendije i kredite i 468 uverenja za učeničke i studentske domove.

   

  Pravo na vaspitno – obrazovni program u zabavišnim grupama, pred polazak u osnovnu školu, koriste sva deca u svim vrtićima u gradu Zrenjaninu. Od školske 2006/2007. godine uveden je i obavezni pripremni predškolski program za decu uzrasta od 5,5 do 6,5 godina, koji je besplatan.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije YSLAJDER

  BROJNE POZNATE LIČNOSTI IMALE SU PSE I MAČKE

  Želite kućnog ljubimca? Da li da to bude pas ili da bude mačka? Možda će vam u konačnoj odluci pomoći izreka koju je neko davno smislio. Ona otprilike glasi – da pse imaju vojnici a […]

  KRAJINA OSVOJILA KUP FUDBALSKOG SAVEZA GRADA (FOTO)

  FK Rusanda (Melenci) – FK Krajina (Krajišnik) 2:0   Fudbaleri melenačke Rusande ipak nisu uspeli da naprave prvorazredno iznenađenje i da stignu zaostatak od tri gola prednosti, jer su […]

  POČINJE UPIS ĐAKA PRVAKA U OSNOVNE ŠKOLE

  NOVI SAD – Upis budućih prvaka u osnovne škole počinje u ponedeljak, 2. aprila, i traje do 31. maja. Učenici koji se ne upišu do 31. maja, moći će to da urade do početka školske […]