• Danas je Sveti Luka, praznik na koji ne bi trebalo da budete preki i nervozni

  Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik posvećen Svetom apostolu i jevanđelisti Luki. Praznik je u narodu poznat kao Lučindan i česta je slava srpskih porodica.   Sveti Luka je jedan od prvih propovednika hrišćanstva, savremenik Isusa Hrista i jedan od pisaca Četvorojevanđelja.   PROČITAJTE JOŠ: Carinarnica Zrenjanin prodaje oduzeta vozila: Cene se kreću od 12.000 […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Danas je Sveti Luka, praznik na koji ne bi trebalo da budete preki i nervozni

  Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik posvećen Svetom apostolu i jevanđelisti Luki. Praznik je u narodu poznat kao Lučindan i česta je slava srpskih porodica.

   

  Sveti Luka je jedan od prvih propovednika hrišćanstva, savremenik Isusa Hrista i jedan od pisaca Četvorojevanđelja.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Carinarnica Zrenjanin prodaje oduzeta vozila: Cene se kreću od 12.000 do 150.000 dinara

   

  Po zanimanju lekar, bio je izuzetno obrazovan, sa velikim darom za slikarstvo. Naslikao je tri ikone Bogorodice sa Hristom koje su postale uzor svim kasnijim ikonama majke Božije, pa se smatra osnivačem hrišćanskog ikonopisa.

   

  Poštuje se i kao zaštitnik medicine i farmacije, bolnica i apoteka, lekara, farmaceuta i bolesnika.

   

  U narodu su ostale izreke „Ide Luka, eto vuka“ ili „Sveti Luka, sneg do kuka“, jer dolazi zima tokom koje vukovi dolaze do sela. U Srbiji se na Svetog Luku koncima opasuju torovi da vukovi ne bi davili stoku.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Veruje se da danas ne smete da budete preki i nervozni jer je Sveti Luka bio blag i miran, i uvek je pomagao ljudima.

   

  Stručnjaci upozoravaju: Svaka četvrta odrasla osoba će doživeti moždani udar

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  1. Luka nije bio ni apostol, ni slikar, niti je svedočio Hristovim čudima, osim ako se ne misli na neka čuda koja je Isus učinio nakon uskrsenja, ali ni tada nije direktno svedočio, već su mu pričali drugi (Luka 1:3; Dela 1:14,26). On nije imao nikakva čudotvorna ispoljavanja kao recimo apostoli Petar i Pavle i bio je tu više kao posmatrač, pisac i pratilac Pavla na njegovim mnogobrojnim putovanjima (Dela 3:6; 19:12,13).Bio je veran čovek, „voljeni lekar“ i ozbiljan istoričar (Kol.4:14). Nema sumnje da je taj pedantni istraživač iz prve ruke dobio informacije od Pavla, Varnave, Filipa i drugih koji se spominju u tom izveštaju. To su istorijski fakti.
   A ostalo je praznoverje da on najavljuje zimske dane, da je nacrtao ikonu Isusove majke Marije, da je zbog toda potrebno smatrati ga osnivačem hrišćanskog ikonopisa.
   On nikada ne bi prihvatio slavu od ljudi, jer je dobro znao i o tome lično pisao da treba obožavati samo Stvoritelja Jehovu Boga koji je Otac Isusa Hrista. Takođe je znao da je jedini posrednik između Boga i ljudi Božji Sin Isus Hrist, tako da nije tačno da Luka moli Boga za nas (Izl. 20:3; Luka 4:8; Jovan 14:14; Fil. 2:8-11).

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo