• Pod Vojvodinom se krije veliki neiskorišćeni potencijal geotermalnih voda

  Geotermalni atlas Vojvodine iz 2010. godine pokazuje da se na ovom prostoru krije veliki neiskorišćeni potencijal geotermalnih voda.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Pod Vojvodinom se krije veliki neiskorišćeni potencijal geotermalnih voda
  Banja u Budimpešti (Foto: Pixabay)

   

  Geotermalni atlas Vojvodine predstavlja grafički prikaz dosadašnjih saznanja o geotermalnim karakteristikama i hidrogeotermalnim potencijalima Zemljine kore na teritoriji AP Vojvodine do dubine od 2.000 metara.

   

  Mnogobrojni podaci o geološkim, geotermalnim i hidrogeotermalnim karakteristikama Vojvodine, prikupljeni u periodu od 1949. do 1968. godine, omogućili su da 1969. započnu i prva ciljna istraživanja hidrogeotermalnih resursa Vojvodine.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Stižu pametna brojila: Građani će konačno imati jasan i precizan uvid u potrošnju struje

   

  U sklopu ovih istraživanja su od 1969. do 1996. godine izbušene 72 bušotine, a u periodu od 1997. do 2008. izbušeno ih je još šest.

   

  Najveći broj njih izbušen je u Bačkoj (44), zatim u Banatu (18), a najmanje u Sremu (16).

   

  Tom prilikom su dobijeni i osnovni podaci za ovih 78 bušotina, kao što su dubina bušotine, temperatura i proticaj vode i njena toplotna snaga, kao i fizičko-hemijske karakteristike termalnih voda.

   

  Na ovom spisku našlo se i nekoliko lokacija u srednjem Banatu, a to su Srpska Crnja, Melenci, Žitište, Zrenjanin i Neuzina. Dubina bušotina na ovim lokacijama kreće se od 503,25 do 2.052 metra. Temperatura vode se kreće od 24 do čak 75 stepeni Celzijusa.

   

  Prema studiji koju je uradio Rudarsko-geološki fakultet u Beogradu, u Vojvodini ima oko 50 lokaliteta gde je moguće geotermalne vode iskoristiti u lekovite svrhe ili izgraditi banje. Najperspektivnija područja su severni deo Vojvodine, uz granicu sa Rumunijom i Mađarskom, kao i Srem.

   

  PROČITAJTE JOŠ: POKLON ZA SVE PUNOLETNE GRAĐANE: Prijavite se na OVOM LINKU i preuzmite 4.000 dinara!

   

  Po pitanju iskorišćavanja geotermalnih izvora, Vojvodina bi mogla da se ugleda na Mađarsku gde, prema pojedinim podacima, postoji oko 1.300 termalnih izvora i 197 kvalifikovanih lekovitih voda, a njihova iskorišćenost je između 80 i 90 odsto. Ti potencijali kod nas se danas koriste u vrlo malom procentu, a najveći deo postojećih hidrotermalnih bušotina pripada kompaniji NIS, koja ih je napravila prilikom istraživanja i eksploatacije nafte i gasa.

   

  Inače, geotermalna energija je obnovljivi izvor energije, jer se toplota neprekidno proizvodi unutar Zemlje različitim procesima.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 2

  1. I yvokvodini ima klikera ali ih kotrlja Andrej Vučić i bagra iz DRPSKE NAZADNE SRANKE. FIRERA VUČIČA.

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina