• Stižu pametna brojila: Građani će konačno imati jasan i precizan uvid u potrošnju struje

    Elektrodistribucija Srbije je saopštila da je u kratkom roku zamenila više od 120.000 starih brojila novim pametnim uređajima.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Stižu pametna brojila: Građani će konačno imati jasan i precizan uvid u potrošnju struje
    Foto: Pixabay

     

    Ovaj posao obavlja se u okviru plana modernizacije koji građanima donosi pogodnosti poput praćenja potrošnje, uštede električne energije i preciznog daljinskog očitavanja.

     

    – Plan je da u Srbiji do kraja decenije bude 80 odsto pametnih brojila u sistemu, što je u skladu i sa ciljevima EU. Zamena brojila je za domaćinstva i privredu potpuno besplatna, što je samo jedan od benefita. Građani će konačno imati jasan i precizan uvid u potrošnju i moći će da štede energiju, jer je upravo štednja jedan od glavnih motiva za zamenu brojila u domaćinstvima – rekao je Saša Marčeta, specijalista za pametne merne sisteme u Elektrodistribuciji Srbije (EDS).

     

    PROČITAJTE JOŠ: Uporedili smo cene: Koliko su Zrenjaninci plaćali povrće, voće i meso, a koliko Beograđani i Novosađani

     

    Kada sistem bude kompletno primenjen, potrošači će dobiti mogućnost uvida u podatke i svako će moći da stvori sliku o svojoj potrošnji, da je analizira i da umesto jedne vrednosti koju sada dobijamo na računu, vidi dnevne pa čak i satne vrednosti.

     

    – To znači da ćemo moći da vidimo da recimo noću, dok spavamo i mislimo da ne trošimo ništa, uočimo da nam u stvari neki stari frižider troši 300 vati na sat, ili da neki uređaji poput bojlera troše više nego što smo očekivali i da iz toga zaključimo da nam je bolje da nabavimo energetski efikasnije uređaje ili da očistimo kamenac sa grejača bojlera – ocenio je Marčeta.

     

    Pametna brojila, pored merenja potrošnje, imaju sat i kalendar, memoriju da upamte podatke i komunikacioni modul kojim komuniciraju sa centrom upravljanja, a tehnologija očitavanja podataka o potrošnji slična je tehnologiji mobilnih telefona.

     

    Zamenom brojila otkloniće se i svi dosadašnji problemi koji su proizilazili iz ručnog očitavanja, kao što je mogućnost ljudske greške pri upisivanju podataka ili nepristupačnost brojila. Uvek ćemo imati tačno očitavanje za račun jer brojilo svakog prvog u mesecu u 00.00 pamti stanje i taj se podatak i u samom brojilu čuva godinu i po.

     

    – Pored toga, podaci se očitavaju i nekoliko puta dnevno, zatim se šalju u specijalizovani informacioni sistem u EDS. U potpunosti su bezbedni i njima može da pristupi mali broj zaposlenih, a potrošači su zaštićeni. Pametna brojila registruju i sve promene kao što su kvarovi, nestanak napona, pa i pokušaji zloupotreba brojila za neovlašćenu potrošnju električne energije, što je bitno i za EDS, i za potrošače. Ako smo sa analognih telefona prešli na digitalne, pa na pametne telefone, tako treba i da pređemo na pametna brojila kako bismo mogli da iskoristimo sve benefite koja ta brojila pružaju – rekao je Marčeta.

     

    Prva faza zamene brojila finansira se iz sredstava EU u iznosu od 110 miliona evra i plan je da se u okviru ovog dela projekta zameni ukupno 470.000 brojila.

     

    – Od toga će u Beogradu biti zamenjeno ukupno 318.000 brojila, u Novom Sadu 65.000, kod industrijskih potrošača 49.000, dok će u domaćinstvima na celoj teritoriji Srbije biti izmešteno i 38.000 mernih mesta – objasnio je Marčeta.

     

    PROČITAJTE JOŠ: POKLON ZA SVE PUNOLETNE GRAĐANE: Prijavite se na OVOM LINKU i preuzmite 4.000 dinara!

     

    Tokom druge faze, koja će sa 40 miliona evra biti finansirana iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), biće zamenjeno 200.000 brojila u Nišu, Kraljevu i Čačku, a očekuje se i 80 miliona evra iz kredita Evropske investicione banke za zamenu oko 400.000 brojila.

     

    – U te tri faze, uz pomoć sredstava EU, EBRD i EIB, na mreži bi trebalo da bude oko 1,1 miliona pametnih brojila, odnosno oko 30 odsto od ukupnog broja u Srbiji, a projekat će biti nastavljen do dostizanja cilja od 80 odsto – istakao je Marčeta.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 5

    1. Ova brojila stizu vec 25 godina, Ali nije u interesu da stignu TJ pocnu da se koriste za daljinsko ocitavanje.Zasto?? Neko mora da uzima pare za ocitavanje od 3,5 mikiona korisrnika Po ceni od 75 dinara Po kupcu. Klasicna MATEMATiKA

    2. Upravu je Dule pljačka naroda,do zamene strujomera plaćao sam 5000/7000din.a sada ovaj pametni radi za EPS 11000/12000 din. što mislim da nije normalno…..nemaš kome da se žališ da se plati mora a provera ispravnosti brojila se naplaćuje par hiljada dinara ….a brojila proizvedena u BiH…..veliki smo mi ekonomski Tigar…..

    3. Potrošaču ova nova brojila ne znače ništa ovo što vi političite. Razlika će biti u tačnosti jer su stara brojila većinom bila netačna, neko je beležilo više, neko manje, kako se kome zalomilo.
      Što se očitavanja tiče, stare je mogao da očita svako, dok ovi novi ima jedna serija koju samo EPS sa ključem može da očita.

    4. Ne samo što ne očitavaju kako treba več su podložna hakovanju i maljlovanju,rudarenju i nerade tačno ispravno,prizvedena u bosni,Slavonski brod ,memo Sitel prizvođač,imaju telefosku karticu ,gprs i wi fi ,plačaš duplo struju koju trošiš,račun nije prilagođen novim satovima digitslnim,i tako nas kradu

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija