• Za zaštitu Carske bare od požara četiri miliona dinara

  Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg potpisao je danas sa v.d. direktora Ustanove „Rezervati prirode Zrenjanin“ Jasnom Jovanov ugovor o realizaciji projekta kojim je predviđena izrada plana zaštite od požara za Specijalni rezervat prirode „Carska bara“, kao i rekonstrukcija protivpožarnog puta i nabavka opreme za gašenje požara u tom zaštićenom prirodnom […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Za zaštitu Carske bare od požara četiri miliona dinara

  Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg potpisao je danas sa v.d. direktora Ustanove „Rezervati prirode Zrenjanin“ Jasnom Jovanov ugovor o realizaciji projekta kojim je predviđena izrada plana zaštite od požara za Specijalni rezervat prirode „Carska bara“, kao i rekonstrukcija protivpožarnog puta i nabavka opreme za gašenje požara u tom zaštićenom prirodnom dobru.

   

  Erceg je ovom prilikom podsetio na to da je Carska bara u požaru, koji ju je zahvatio 2018. godine, pretrpela veliku štetu, kada je uništen deo flore i faune. Dodao je da u periodu kada su suše, ili kada se skinu poljoprivredni usevi, neodgovorni pojedinci pale svoja strnjišta, pa dolazi do požara, poput te 2018. godine.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Promenjen naziv dvorca u Srpskoj Crnji jer je nosio ime nemačkog generala

   

  – Zbog toga smo na ovogodišnjem konkursu za finansiranje kapitalnih ulaganja, koja realizuju upravljači zaštićenih područja na teritoriji AP Vojvodine, opredelili četiri miliona dinara upravo za unapređenje zaštite Carske bare – istakao je Erceg.

   

  On je podvukao da je projektom predviđena izrada plana zaštite od požara, uređenje protivpožarnih puteva i nabavka opreme. Ta oprema će biti mobilna i služiće upravljaču za interventne situacije.

   

  Novi sadržaji na Carskoj bari

   

  Erceg je dodao da su investicije u Carsku baru od prošle godine vidljive. Među njima je i vidikovac, koji služi svim ljubiteljima prirode koji posećuju Carsku baru.

   

  – Na nekoj od narednih sednica Skupštine AP Vojvodine biće proglašena nova zaštićena dobra na teritoriji Vojvodine. Biće donet i novi Prostorni plan posebne namene za Specijalni rezervat prirode „Carska bara“. Njime su predviđeni novi sadržaji, kao što je izgradnja vizitorskog centra – rekao je Erceg.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  V.d. direktora Ustanove „Rezervati prirode“ Jasna Jovanov istakla je da je ovo kapitalno ulaganje veliki pomak u zaštiti Carske bare, koja će dobiti pristupne protivpožarne puteve. Sa novom opremom, pumpama i crevima, biće omogućeno brže i lakše gašenje požara, precizirala je ona.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat