• Za vikend se otvara međudržavna granica na reci Begej: Iz Temišvara stiže brod „Pelikan“

  Međudržavna granica između Srbije i Rumunije, na reci Begej, koja je za putnička plovila bila zatvorena od 1958. godine, ponovo će biti otvorena ovog vikenda.   Ovo kratkotrajno otvaranje granice za male brodove nagoveštava obnovu prekinutih veza u srcu istorijskog Banata, kao i stvaranje novih turističkih i komercijalnih ruta između dve države.   PROČITAJTE JOŠ: […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Za vikend se otvara međudržavna granica na reci Begej: Iz Temišvara stiže brod „Pelikan“

  Međudržavna granica između Srbije i Rumunije, na reci Begej, koja je za putnička plovila bila zatvorena od 1958. godine, ponovo će biti otvorena ovog vikenda.

   

  Ovo kratkotrajno otvaranje granice za male brodove nagoveštava obnovu prekinutih veza u srcu istorijskog Banata, kao i stvaranje novih turističkih i komercijalnih ruta između dve države.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Pokrajinska vlada izdvojiće novac za obnovu verskih objekata oštećenih u nevremenu

   

  Tim povodom, biće organizovan trodnevni kulturni događaj pod nazivom „Pejzaž u pokretu“. Glavni događaj za srpsku stranu biće u subotu, 23. septembra, kada se očekuje dolazak turističkog broda „Pelikan“ iz Temišvara do prevodnice Srpski Itebej.

   

  Najavljeno je da će „Pelikan“ isploviti u petak iz centra Temišvara i zaputiti se ka selu Otelek. Tamo će pristati u staroj luci, koja je nekada bila turistička destinacija za posetioce iz Temišvara. Potom sledi druženje na brodu i obali, a ovom događaju moći će da prisustvuju svi zainteresovani građani. U okviru programa biće organizovano i veslanje kanuom kojeg su specijalno za Begej izradili studenti škole „Babel“ iz Temišvara.

   

  Za posetioce će biti otvorena i stara škola u Oteleku, sa svojom jedinstvenom zbirkom koja svedoči o kulturi Banata, a koju održava vajar Geza Molnar.

   

  Večernji koncert na Begeju

   

  U subotu, u jutarnjim satima, brod „Pelikan“ će krenuti iz Oteleka prema Srpskom Itebeju. Na palubi će biti članovi i partneri projektnog tima, predstavnici naselja duž rumunskog kanala Begej, kao i regionalnih i državnih institucija zaduženih za vodoprivredu. Prevodnica Srpski Itebej će biti otvorena za javnost, a građani će moći da posete i sam brod.

   

  „Pelikan“ će se tu kratko zadržati dok ne sačeka čamce i brodiće iz Srbije. Potom će se svi zajedno u povorci uputiti ka Temišvaru, gde je predviđen večernji koncert na Begeju za nautičare iz Srbije. Na barži će nastupiti bendovi „Drink or Die“ iz Zrenjanina i „Coma“ iz Temišvara.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Brodići iz Srbije će se potom vratiti nazad u Srbiju u nedelju, kada se zatvara granični prelaz na vodi.

   

  Događaj će biti organizovan u okviru projekta „Prevodnice na Begeju“, a kao deo manifestacije „Temišvar – Evropska prestonica kulture 2023“.

   

  Pet porodica iz okruga dobilo sredstva za kupovinu nekretnina čije će vlasnice biti žene

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat