• VIDEO: Počela izgradnja novog železničkog mosta na pruzi Pančevo – Zrenjanin

  Infrastruktura železnica Srbije je saopštila da je 31. maja započela radove na izgradnji novog železničkog mosta preko reke Tamiš, čija će dužina biti 120 metara. Rok za završetak posla je 460 dana.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  VIDEO: Počela izgradnja novog železničkog mosta na pruzi Pančevo – Zrenjanin
  Foto: Infrastruktura železnice Srbije

   

  Novi železnički most nalaziće se na pruzi između Pančeva i Zrenjanina, između Orlovata i Tomaševca, nedaleko od postojećeg železničko-drumskog mosta.

   

  Ugovor o izgradnji novog Tomaševačkog mosta Infrastruktura železnice Srbije zaključila je sa „Extra-auto transportom“, u zajedničkoj ponudi sa firmama „Briken“, „ZGOP“ i „Trioprojekt“. Vrednost ugovora je nešto više od jedne i po milijarde dinara, uključujući i PDV.

   

  „Postojeći drumsko – železnički most, koji je izgrađen 1880. godine, uskoro više neće biti u upotrebi. Reč je o mostu između Orlovata i Tomaševca, koji se nalazi na regionalnoj, jednokolosečnoj, neelektrificiranoj pruzi Pančevo Glavna – Zrenjanin – Kikinda – državna granica. U narednom periodu takođe je planirana modernizacija čitave ove pruge“, saopštila je Infrastruktura železnice Srbije.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Samo Zrenjanin i još dva grada u žutom polju: U petak potencijalno opasna vremenska pojava

   

  Tomaševački most služio je za odvijanje železničkog i drumskog saobraćaja, što je decenijama dovodilo do problema, jer kada su prolazili vozovi, nije bio moguć drumski saobraćaj.

   

  Dosadašnjom tehničkom dokumentacijom i elaboratima o pregledima stanja Tomaševačkog mosta utvrđeno je da nije isplativo ulaganje u postojeću mostovsku konstrukciju i da je potrebna izgradnja novog objekta.

   

  „U skladu sa tim, Infrastruktura železnice Srbije započela je izgradnju novog železničkog mosta preko Tamiša, između Orlovata i Tomaševca, koji će se nalaziti u kilometru 63+102, nedaleko od postojećeg“, navode u ovom preduzeću.

   

  Istovremeno, i „Putevi Srbije“ planiraju izgradnju novog drumskog mosta sa izgradnjom obilaznice oko Orlovata. To znači da će u narednom periodu preko Tamiša kod Orlovata postojati dva mosta – železnički i drumski.

   

  PROČITAJTE JOŠ: FOTO: Specijalna ponuda! Prodaje se komforan dvoiposoban stan na Žitnom trgu

   

  Postojeći Tomaševački most, inače, bio je u upotrebi punih četrnaest decenija i predstavlja najstariji most ovog tipa u Srbiji, simbolizujući istoriju Banata i železničku tradiciju koja je posebno izražena u ovom delu Srbije. Zbog toga su građani, stručna i najšira javnost više puta pokazali zainteresovanost da se stari most sačuva.

   

  Infrastruktura železnice Srbije pokrenula je zato inicijativu da se postojeći drumsko – železnički most sačuva i nakon što u potpunosti prestane da bude u upotrebi.

   

  „Smatramo da je, posebno za Zrenjanin, od značaja da stari most bude sačuvan kao industrijsko i tehničko nasleđe, u svetlu činjenice da će ovaj grad biti Prestonica kulture Srbije 2025“, poručili su iz pomenutog preduzeća.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Podsetimo, građevinski inženjer u penziji Siniša Mihajlović je u nekoliko navrata preko portala zrenjaninski.com apelovao na nadležne da se za stari drumsko – železnički most na Tamišu, između Orlovata i Tomaševca, obezbedi neki vid zaštite. Više o tome možete PROČITATI OVDE.

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat