• Peterda i Klarija: Jedno od najstarijih naselja u Banatu nekada je nosilo ova imena

  Radojevo, selo na području opštine Nova Crnja, spada u grupu najstarijih naselja u Banatu. Prvi put se pominje još 1334. pod imenom Peterda, koja se nalazila dva kilometra severno od današnje lokacije.   Naselje je bilo okruženo vodom i u njega se moglo ući samo sa severne strane. Na osnovu imena i oskudnih ostataka naselja […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Peterda i Klarija: Jedno od najstarijih naselja u Banatu nekada je nosilo ova imena

  Radojevo, selo na području opštine Nova Crnja, spada u grupu najstarijih naselja u Banatu. Prvi put se pominje još 1334. pod imenom Peterda, koja se nalazila dva kilometra severno od današnje lokacije.

   

  Naselje je bilo okruženo vodom i u njega se moglo ući samo sa severne strane. Na osnovu imena i oskudnih ostataka naselja pretpostavlja je da je Peterda bila srpsko naselje. Stanovništo se bavilo pretežno stočarstvom i lovom. Kasnijim isušivanjem zemljišta, zemljoradnja je postala sve važnija.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Dok mnogi veliki listovi kubure sa čitaocima, „Torđanske novine“ tih problema nemaju

   

  „Stanovništvo je boravilo u zemunicama delimično ukopanim u zemlju, gde su vladali izuzetno loši uslovi. Nakon povlačenja Turaka, Peterda ulazi u posed grofa Klarija, koji doseljava Srbe i Rumune iz Đarmate i okoline. Doseljenici su se odlučili za novu lokaciju, gde se i danas nalazi selo. Kasnije su im se pridružili i starosedeoci iz Peterde“, navodi se u dokumentima Opštine Nova Crnja.

   

  radojevo

   

  Svako domaćinstvo je za izgradnju kuće dobilo po jedno katastarsko jutro zemlje. Dodeljeno im je i obradivo zemljište. Seoski pašnjak bio je zajednički.

   

  Nema pouzdanih podataka, ali se može pretpostaviti da je doseljavanje novog stanovništva započeto 1768. a da je novo naselje formirano 1770/71. godine.

   

  Iz poštovanja prema grofu, doseljenici su naselje nazvali Klarija. Svoje sadašnje ime selo Radojevo dobilo je posle Drugog svetskog rata, 1947. godine.

   

  „Početkom 19. veka u ovom selu živelo je 1.500 stanovnika. Ovaj broj je intenzivno rastao. U tom periodu tadašnja Klarija ulazi u posed Zagrebačke biskupije i doseljava se 20 plemićkih porodica iz Hrvatske, kojima se dodeljuje oko 5.500 katastarskih jutara zemlje. Sve ovo je dovele do promene etničke stukture naselja“, piše u opštinskom dokumentu.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat