• Međunarodni festival „Stepini dani rakije“ biće održan u septembru

  Povodom obeležavanja jednog veka od naseljavanja Vojvode Stepe, sela u opštini Nova Crnja, Udruženje voćara i proizvođača rakije Vojvoda Stepa, uz podršku Turističke organizacije opštine Nova Crnja, organizovaće Međunarodni festival „Stepini dani rakije“.   Festival će biti održan 10. i 11. septembra, najavljeno je na konferenciji za novinare u Info centru Turističke organizacije Vojvodine.   […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Međunarodni festival „Stepini dani rakije“ biće održan u septembru

  Povodom obeležavanja jednog veka od naseljavanja Vojvode Stepe, sela u opštini Nova Crnja, Udruženje voćara i proizvođača rakije Vojvoda Stepa, uz podršku Turističke organizacije opštine Nova Crnja, organizovaće Međunarodni festival „Stepini dani rakije“.

   

  Festival će biti održan 10. i 11. septembra, najavljeno je na konferenciji za novinare u Info centru Turističke organizacije Vojvodine.

   

  Prema rečima organizatora, ova dvodnevna manifestacija se prvi put održava. Posvećena je tradicionalnoj i savremenoj proizvodnji rakije, kao i svojevrsnom spoju tradicije i savremenih tehnologija u proizvodnji ovog pića, što samo po sebi predstavlja deo nasleđa predaka koji su naseljavali ovo srednjobanatsko mesto.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Jaša Tomić jedno od retkih sela u kome se pijaca zadržala i do danas

   

  Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević je ovom prilikom izjavio da je ideja organizovanja manifestacije upravo isticanje proizvoda po kom su naša zemlja i podnevlje poznati – proizvodnja rakije.

   

  – Vreme je da istaknemo ono po čemu je Srbija dobra, da se ne stidimo onoga što je domaće, te da ne mislimo da su viski i konjak koje uvozimo bolji od naše rakije. Rakija je tradicionalno piće na teritoriji Republike Srbije, kao i vino – rekao je Ivanišević.

   

  Rakiju ocenjuje međunarodna ocenjivačka komisija

   

  Prvog dana, 10. septembra, „Stepini dani rakije“ počinju u dvorištu Lovačkog doma u Vojvodi Stepi. Tamo će biti upriličeno otvaranje manifestacije i izložba proizvođača, a potom i dodela medalja i pehara. Događaj koji će obeležiti prvi dan je svakako bratimljenje udruženja iz Vojvode Stepe sa udruženjem iz Severne Makedonije. Ocenjivanje rakija na festivalu će raditi međunarodna ocenjivačka komisija.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Narednog dana, 11. septembra, manifestacija se seli u Dom kulture, gde će biti upriličen bogat kulturno-umetnički program, uz promociju knjige „Genetičko poreklo Srba Stare Hercegovine“ od strane Društva srpskih rodoslovaca sa gostima, potom promocija kratkih priča uz Miljana Miljanovića i Dalibora Bukvića i izložba slika Ilije Mrkajića.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat