• Kapitalno ulaganje u Specijalni rezervat prirode „Carska bara“

  Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg uručio je danas ugovor vredan pet miliona dinara direktoru Ustanove „Rezervati prirode Zrenjanin“ Dejanu Jovanovu. Ugovor se odnosi na sufinansiranje projekta „Čuvamo prirodu, štitimo Carsku baru“.   Erceg je podsetio na to da je resorni sekretarijat ova sredstva izdvojio u okviru konkursa namenjenog sufinansiranju projekata […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Kapitalno ulaganje u Specijalni rezervat prirode „Carska bara“

  Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg uručio je danas ugovor vredan pet miliona dinara direktoru Ustanove „Rezervati prirode Zrenjanin“ Dejanu Jovanovu. Ugovor se odnosi na sufinansiranje projekta „Čuvamo prirodu, štitimo Carsku baru“.

   

  Erceg je podsetio na to da je resorni sekretarijat ova sredstva izdvojio u okviru konkursa namenjenog sufinansiranju projekata – za kapitalna ulaganja, koja realizuju upravljači zaštićenih područja na teritoriji AP Vojvodine u ovoj godini.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Pokrajina izdvojila 34,4 miliona dinara za završetak zgrade škole „9. maj“

   

  – Cilj konkursa je unapređenje upravljača zaštićenog područja. Sekretarijat je u ovom konkursnom ciklusu kapitalno ulaganje usmerio u Specijalni rezervat prirode „Carska bara“. Sredstva će biti upotrebljena za izgradnju osmatračnice i vidikovca i za kupovinu neophodne opreme. Ta oprema treba da poboljša rad upravljača, odnosno njihovih čuvara prirode koji se staraju da ovo zaštićeno dobro bude očuvano u skladu sa svim ekološkim standardima i standardima prirode – istakao je Erceg.

   

  On je ukazao na to da će osmatračnica i vidikovac predstavljati značajnu turističku infrastrukturu po ugledu na rezervate prirode i nacionalne parkove širom sveta. Unapređenje ovog područja doprineće tome da upravljač može da primi veći broj turista, ljubitelja prirode i đaka, i da organizuje neposredne edukacije.

   

  – Specijalni rezervat prirode „Carska bara“ leži između tri grada – Beograda, Novog Sada i Zrenjanina, u međurečju Tise i Begeja. Ovo mesto karakterišu izuzetne prirodne lepote i bogata flora i fauna sa 500 biljnih vrsta i 250 vrsta ptica – podsetio je Erceg.

   

  Dodao je da očuvanje ovog rezervata prirode od međunarodne važnosti zaštićenog Ramsarskom konvencijom predstavlja važan zadatak za našu pokrajinu.

   

  Resorni sekretar je istakao da će naredni period biti izazov za realizovanje novih projekata kojima treba ojačati rad upravljača zaštićenih područja i što bolje se zaštititi od eventualnih štetnih posledica, poput požara koji su se u prethodnom periodu dogodili upravo na ovom području.

   

  carska bara

   

  Velika pomoć za ustanovu

   

  Direktor „Rezervata prirode Zrenjanin“ Dejan Jovanov ističe da je ovo velika pomoć za ustanovu, kao i za Specijalni rezervat prirode „Carska bara“.

   

  – Sredstva koja smo dobili od resornog sekretarijata iskoristićemo za izgradnju osmatračnice i vidikovca, kao i za kupovinu novog katamarana. To će u velikoj meri poboljšati turističku ponudu ovog zaštićenog područja. Posebno je važno to što ćemo nabaviti i dvoosovinsku prikolicu sa protivpožarnom opremom. Smatramo da će požari u budućnosti biti jedna od najvećih opasnosti po zaštićena područja, naročito ovakva kao što je Carska bara. Nabavićemo i opremu za motorni čamac, koja će nam omogućiti mnogo brži izlazak na teren – istakao je Jovanov.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  On je dodao da će milion dinara, sa koliko učestvuje ova ustanova, biti utrošeno za dva „Jamahina“ motora u cilju što efikasnijeg čuvarskog nadzora.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin