• Jedinstvena akcija u Tarašu: U ponedeljak prstenovanje belih roda

  Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije organizuje jedinstvenu akciju prstenovanja belih roda.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Jedinstvena akcija u Tarašu: U ponedeljak prstenovanje belih roda
  Foto: Pixabay

   

  Prstenovanje belih roda biće organizovano u ponedeljak, 24. juna, u Tarašu, naselju na teritoriji grada Zrenjanina koje nosi titulu Evropskog sela roda.

   

  „U mnogim kulturama bele rode su simbol sreće, blagostanja i plodnosti i ulaže se mnogo napora u zaštitu kako ove vrste tako i njenog staništa i migratornih puteva. Najveća populacija belih roda u Srbiji živi u srednjem Banatu, u naseljima koja se nalaze u plavnoj zoni Tise, Begeja i Tamiša“, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

   

  Kao lokacija gde će se obaviti prstenovanje belih roda odabran je Taraš u kojem je 2015. izbrojano čak 47 aktivnih gnezda belih roda i koji od tada ponosno nosi titulu Evropskog sela roda dodeljenu od strane nemačke fondacije Euronatur.

   

  PROČITAJTE JOŠ: U domaćinstvu porodice Sekula iz Hetina gnezdi se najviše seoskih lasta

   

  Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije je organizacija civilnog društva sa sedištem u Novom Sadu, koja već 35 godina sprovodi aktivnosti zaštite i proučavanja ptica na teritoriji cele Republike Srbije.

   

  Pored aktivne zaštite, velika pažnja se poklanja i edukaciji dece i odraslih, kroz mnogobrojne radionice.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  „Takođe, veliku pažnju posvećujemo obeležavanju i praćenju ptica. To podrazumeva markiranje ptica metalnim i plastičnim ornitološkim prstenovima pomoću kojih prikupljamo vredne podatke o njihovom ponašanju, migratornim putevima, usputnim stanicama kao i merama aktivne zaštite“, objašnjavaju članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat