• U domaćinstvu porodice Sekula iz Hetina gnezdi se najviše seoskih lasta

  Porodica Sekula iz Hetina, sela na području opštine Žitište, može se pohvaliti da je ove godine najbolji domaćin lastama.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  U domaćinstvu porodice Sekula iz Hetina gnezdi se najviše seoskih lasta
  Foto: Privatna arhiva

   

  Naime, u ovom trenutku u njihovom poljoprivrednom domaćinstvu ima 55 aktivnih gnezda ovih lepih ptica. To je konstatovalo i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, koje je organizovalo takmičenje „Domaćinstvo koje su izabrale laste“. Kao pobednicima takmičenja, ovim meštanima Hetina sledi i vredna nagrada – tona kukuruza.

   

  – Laste nam dolaze godinama, a ovog puta su svile čak 55 gnezda. Iz godine u godinu ih je sve više, kao da nas nekim svojim jezikom preporuče kao dobre domaćine – priča sa osmehom za portal zrenjaninski.com Albert Sekula.

   

  Laste su gnezda svile u štali u kojoj pola godine provedu u suživotu sa kravama.

   

  PROČITAJTE JOŠ: FOTO: Alpake su stigle i u našu zemlju i zaista mogu da vam ulepšaju dan

   

  – U štali imaju dovoljno hrane, mira i tišine koja im je potrebna da izvedu mlade. Od kada su nam postale članovi domaćinstva, mnogo smo naučili o njima. Kod nas dva puta izvedu mlade ptiće. Jedan ovogodišnji naraštaj je već izašao, a sad polažu jaja za drugi. Mlade izvode samo kod nas, a preko zime, tamo u drugoj domovini, skupljaju snagu za nove naraštaje – ističe Albert.

   

  laste
  Foto: Privatna arhiva

   

  Sekule su, inače, vredni Hetinci. Bave se ratarstvom i stočarstvom. Trenutno imaju 17 krava na muži i još dvadesetak grla.

   

  Pričali smo sa Albijem, kako našeg sagovornika zovu u selu, nakon večernje muže.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  – Baš smo završili večernju mužu. Mleko će u laktofriz, pa u zrenjaninski Mlekoprodukt, sa kojim već godinama sarađujemo. Određenu količinu mleka preradimo i u sir. I sve to radimo u društvu naših ptičjih prijatelja. Uz njihov cvrkut, verujte, sve je lakše – poručuje Albert Sekula.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Tretmani protiv komaraca iz vazduha i sa zemlje u deset vojvođanskih gradova i opština

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat