• Bivši radnici godinama ne mogu da naplate zaostale zarade

  Tokom 2020. lokalni ombudsman opštine Žitište Aleksa Kuzman registrovao je ukupno 157 obraćanja pojedinaca, grupa građana i pravnih lica, navodi se u izveštaju o radu u prošloj godini. Najviše obraćanja odnosilo se na konsultacije i pružanje pomoći.   Porezi, socijalna zaštita, komunalna pitanja i problemi iz oblasti radnih odnosa oblasti su koje su najviše mučile […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Bivši radnici godinama ne mogu da naplate zaostale zarade

  Tokom 2020. lokalni ombudsman opštine Žitište Aleksa Kuzman registrovao je ukupno 157 obraćanja pojedinaca, grupa građana i pravnih lica, navodi se u izveštaju o radu u prošloj godini. Najviše obraćanja odnosilo se na konsultacije i pružanje pomoći.

   

  Porezi, socijalna zaštita, komunalna pitanja i problemi iz oblasti radnih odnosa oblasti su koje su najviše mučile meštane ove srednjobanatske opštine.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Meštani Česterega podižu park na mestu koje je zaraslo u korov (Foto)

   

  – Manji deo obraćanja odnosio se na nepoštovanje prava na godišnji odmor i pritužbe u pogledu  jednostranog otkaza ugovora o radu od strane poslodavca. Nekoliko pritužbi odnosilo se i na dugovanja zarada koje poslodavac nije isplatio radnicima nakon prestanka radnog odnosa. Nakon upućenih opomena pred utuženje, u kordinaciji sa službom pravne pomoći, nesavesni poslodavac je isplatio zaostale zarade radnicima – navodi lokalni ombudsman opštine Žitište Aleksa Kuzman u izveštaju o radu.

   

  I tokom prošle godine pomoć lokalnog ombudsmana tražili su i radnici nekadašnje kompanije za proizvodnju mesa „Agroživ“ iz Žitišta. Njihovo obraćanje odnosilo se na neisplaćene zarade koje, iako imaju pravosnažna rešenja Privrednog suda u Zrenjaninu, ne mogu da naplate. „Agroživ“ je, naime, u stečaju i nema dovoljno stečajne mase.

   

  Stečajni postupak nikako da se završi

   

  – Stečajni postupak traje više od četiri godine. Republika Srbija je preuzela akcijski kapital te kompanije pre sprovođenja socijalnog programa prema radnicima. Na taj način je dala pravni osnov da bivši zaposleni naplate potraživanja sudskim putem, kroz obraćanje Ustavnom sudu. Radnici su verovali da će Ustavni sud po ubrzanom postupku rešiti njihove zahteve, iako stečajni postupak pred Privrednim sudom još traje – navodi Kuzman.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Međutim, on ističe da, po zakonskoj regulativi, sve dok traje stečajni postupak, Ustavni sud ne može da rešava ovu pravnu stvar.

   

  – Samo je jedan deo radnika u toku 2020. dobio deo potraživanja iz stečajne mase. Potraživanja većeg dela bivših radnika u celosti su ostala nenamirena. Zbog toga će lokalni ombudsman aktivno pratiti situaciju i preduzeti adekvatne pravne mere. Čim bude završen stečajni postupak, obavestiću bivše radnike kompanije „Agroživ“ da Ustavni sud preuzima nadležnost i da postoji realni pravni osnov za naplatu zaostalog potraživanja i dugovanja po osnovu neisplaćenih zarada – zaključuje Kuzman u izveštaju.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat